Korsa en Cayenne med Dorset Naga

I dag har jag försök mig på att med flit korsa en Cayenne med Dorset Naga. Jag vet inte om det går men det kan ju vara värt ett försök.

Jag tog och plockade bort blombladen på en outslagen Cayenne sedan tog jag även bort ståndarna så bara pistillen var kvar. Jag tog en blomma från Dorset Naga och gnuggade lätt des ståndare mot Cayenne blommans pistill. Jag märkte sedan blomman genom att hänga en liten lapp på blomstjälken så jag kan hålla reda på vilken frukt som är korsad.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

7 Responses to Korsa en Cayenne med Dorset Naga

 1. Carl Jönsson says:

  Hej Stig!

  Hur lyckades du med denna korsning? Låter mycket intressant.

  mvh Kalle

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Kalle!
   Jag lyckades tydligen inget vidare då fröerna inte vill gro. Jag och även andra som fått några fröer har försökt på alla sätt och vis men de vill inte. Det kan bli så här ibland när man korsar olika sorter. Men jag gör ett nytt försök i år, skam den som ger sig.

 2. Jörgen Lindh says:

  Hej, jag har köpt frön från Carolina Reaper samt Maui Purple å tänkte försöka korsa dom 2 så jag får starka frukter med lila blad, vilken ska man korsa? Är det från Reapern till Mauin? Kan man få frukt samma år då eller måste man vänta ett år?

  Mvh Jörgen

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Jag är ingen specialist när det gäller korsning av chili men jag vet hur man gör. Du får ta pollen från Carolina Reaper och pollinera Maui Purple och tvärt om. det är viktigt att du pollinerar blomman innan den har utvecklats helt. Du får sedan märka blomman för det är frö från frukten som utvecklas senare du tar och gror nästa år och det är först då du ser om det lyckats.

   Lycka till!

   • Jörgen Lindh says:

    Aha, men det ska jag komma ihåg .. jag köpte Mauin bara för att det var en härlig å ovanlig färg, att den var lite klen (30000 Scoville) spelar ingen roll.
    Men tack för ett bra svar, hoppas det lyckas 🙂

 3. Christoffer Hedman says:

  Hej Stig. Har du fortsatt korsningsförsöken? Någon som lyckats?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! jag har gjort några korsningar denna säsong men om det lyckas vet jag ju inte förrän när jag gror dessa frön. Hoppas på att få fram något intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.