Låga och kompakta små chiliplantor!


Här är en av mina “Bhut Jolokia yellow” och “Jamaican hot yellow” Jag sådde fröerna i svampkuber den 1 Okt så nu har det gått ca 6 veckor. Plantorna blir som precis som jag vill ha dem, låga och kompakta.


Dessa plantor är uppdrivna under lysrör med färg 840 alltså inte de många rekommenderar de ännu vitare ljuset 865. Så det är ingen tvekan om att just lysrör med färg 840 funkar mycket bra det också.

Det är snart dax för plantorna att få en större kruka, jag brukar skola om dem när de stått i den lilla krukan i ca 4 – 6 veckor beroende på sort. I år ska jag använd mig av roskrukor som är högre, djupare än vanliga krukor som jag kommer fylla med rosjord och tillsätta lite granulerad hönsgödsel som jag myllar ner i jorden.

Jag har även plantor som nu står under 2 olika Led belysningar med olika färgblandningar samt under Lysrör med färg 865 och en blandning av färg 840 och 865 som jag tror är det optimala då de får ett brett ljus spectrum både för rot och blad tillväxt.

Vad har ni för ljus till era små chiliplantor?

Hur blir era chiliplantor under det ljuset?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

8 Responses to Låga och kompakta små chiliplantor!

 1. Niklas says:

  Var får man tag i sådana lysrör?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Niklas!
   Lysrör med färg kod 840 har ett “Kallvitt” ljus och är ett av de vanligare lysrören för offentliga lokaler, kontor m.m. så de finns hos din elaffär eller där de säljer lysrör. Finns som T8 och T5 som är smalare och mera energisnåla. Alla lysrör finns också i olika längder med olika watt antal.

   • Niklas says:

    Ahh tack för infon. Vilket avstånd har du när du sår upp från frö och höjer du när de har blivit sticklingar?

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Niklas!
     Jag har belysningen ca. 10 cm över mina små drivhus när jag har sått mina fröer. För att fröerna ska gro så behöver de inte ljus utan de gror lika bra i mörker. Men när man har lysrörsbelysning redan från början så får man lite värme från rören och man behöver inte vara rädd för att de små groddarna ska bli bleka och rangliga på grund av att de fått för lite ljus, fröerna gror ju ojämnt, en del gror snabbt och för en del tar det längre tid. När plantorna fått 2 karaktärsblad så planterar jag dem i små plantkrukor och ställer dem i något svalare temperatur ca. 18 grader och då har jag belysningen ca 20 cm över plantornas topp och höjer den eftersom de växer.

 2. John says:

  Jag fick ett par gamla T8-armaturer från en industrilokal gratis. Dessa håller tre 36w rör var, positivt då de flesta armaturer har plats för två rör.
  I ett rum har jag mina små plantor och i ett annat försöker jag driva fram frukt på ett gäng plantor som såddes våren 2012, dessa plantor mådde inte bra av den dåliga sommaren men får nu chansen att göra comeback.

  Över de små, sådda runt 20 december, har jag 2x Sylvania 36w 865 (6500K) på 3250 lumen var samt ett Philips 36w 840 (4000K) på 3350 lumen. Dessa 10 000 lumen verkar räcka för att plantorna ska växa sig hyfsat kraftiga.
  Rören hänger knappt 15cm från plantorna i en ställning byggd efter ritningar från denna eminenta blogg. 🙂

  Över de större växterna (fyra Habanero, en Serrano, ett par Aji Blanco och ett par Espelette) hänger en likadan armatur med 2x Philips 36w 827 (2700K) samt ett Philips 36w 840 (4000K). Tanken är att det rödare ljuset ska locka fram lite frukt.
  Ena habaneron har växt otroligt bra sedan den hamnade under konstljuset, den har nu cirka 150 knoppar/blommor. De andra tre blommar också för fullt, återstår att se om de orkar bära frukt.
  Ena Espeletten har redan satt en frukt som växer några millimeter varje dag. Resten av plantorna blommar också.

  Noterbart är att detta är min första inomhusodling och jag ser den mest som ett experiment som bygger erfarenhet för framtiden, får jag fram frukt är det mest en bonus!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej John!
   Kul att mina små enkla ritningar kommer till användning! Ibland kan man med ganska enkla medel få till riktigt bra och användbara saker. Med den belysning som du beskriver så kommer du att få frukter. När man odlar inomhus kan man få hjälpa till med pollineringen genom att ta en mjuk mindre pensel och pensla från blomma till blomma, det går även att skaka plantorna lte lätt. De blommor som inte blir befruktade kommer att trilla av så småningom. Dina plantor kommer även må bra av att du duschar/sprayar dem med vatten några ggr. i veckan då inomhusluften brukar vara ganska torr. Lycka till med odlingen och berätta gärna hur det går.

   Ps. Glöm inte att ge dina plantor näring när du vattnar dem nu när de sätter blommor och ska till att sätta frukter.

 3. John says:

  Ställningen var enkel att bygga och dessutom i princip gratis då vi har överblivet virke liggande hemma.
  Det enda jag köpt är faktiskt lysrör samt glimtändare och dessa är ju inte särskilt dyra!

  Vi har pollinerat de blommor som är färdigutvecklade. Våra Habanero är fulla med knoppar men blommorna har inte “spruckit upp” ännu. Det ska otroligt spännande att se hur mycket frukt det blir i relation till antalet knoppar.
  Vi duschar plantorna ett par gånger om dagen, sedan vi började med det verkar bladen grönare och friskare.

  När de första knopparna dök upp började jag ge Biobact Tomat.
  Nu ger jag en svag lösning ett par gånger i veckan och det verkar fungera än så länge. Plantorna verkar reagera bättre på en svagare lösning ett par gånger i veckan än den på flaskan rekommenderade koncentrationen en gång per vecka.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej John!

   Bra att du duschar plantorna några ggr.i veckan för det gör mycket för plantornas välbefinnande.
   När det gäller näring så har du helt rätt, bättre att ge låg dos flera ggr. än en stor dos mera sällan för de kan inte tillgodogöra sig en stor dos näring direkt. I bland kan man tjäna på att plocka bort lita av blommorna om växten satt väldigt många, då kan plantan lägga mera energi på de som är kvar och lättare sätta frukter. Man kan även vänta och se hur många frukter som plantan sätter, är det många kan man plocka bort en del för att den ska lägga energin på de som är kvar.

   Lycka till med odlingen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.