Bygg en själbevattningsbricka av en IKEA plastlåda.


Om man vill ha en liten självbevattningsbricka så är denna bricka som är gjord av en “Samla” IKEA låda ett alternativ som man kan bygga själv. Det man behöver är en plastlåda “Samla” mått 39 x 28 x 14 cm och en bit plastskiva samt en bit kapillärmatta.

Så här gör man:
Lägg lådan upp och ner på plastskivan och rita av. Skär sedan eller såga ut ca 1 cm innanför linjen.

Ta bort en bit extra ca 1 cm på en långsidan där kapillärmattan ska stickas ner i lådan.

Ta bort en bit i ett av hörnen för att få ett hål att där man kan fylla på vatten.

Passa in plastbiten i lådan, den ska vila på de båda klackarna som finns på lådans kortsidor respektive på ena långsidan av lådan. Se till så att det blir en glipa på ena långsidan där kapillärmattan sticks ner.

Klipp till kapillärmattan (Jag tog två bitar då jag hade spill) Blöt mattan och lägg den på plats, stick ner ändarna i lådan och fyll på vatten.

Ställ på genomvattnade små krukor med hål eller en sålåda med hål i botten.

Jag har använt en genomskinlig låda då jag hade en sådan i förådet men det är nog bättre med en svart då kommer inte ljuset åt vattnet och då slipper man eventuell algbildning i vatten lådan.

Ja svårare än så var det inte att få en egen liten självbevattningsbricka

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bygg en själbevattningsbricka av en IKEA plastlåda.

 1. Ronnie Staxborn says:

  Smart 🙂 Gillar alla dina DIY (Do It Yourself) projekt 🙂

  Har sett ett liknande som du gjort (fast för fönsterbrädan), men det jag undrar är var man får tag på plastskivor billigt så man kan förutom denna även göra andra saker på experiment utan att det kostar för mycket. Vill inte betala jättemycket pengar på en plastskiva.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Ronnie!
   Plasskivan är nog lättast att få tag på genom att gå till sin lokala skyltfirma och fråga om man kan få köpa en spillbit av Forex Classic som är en PVC-skiva (plasskiva) som finns i olika tjocklekar. Skivan är lätt att dela genom att man skär ett snitt i den med en mattkniv och sedan bryter av den. det finns även genomskinliga plastskivor i olika storlekar på Biltema som går bar att använda om man har tillgån till den butiken vill säga, dessa skivor är hårdare och de måste man såga i för att dela m.m.

 2. johan says:

  Annars köper man ett lock till samma låda, samla och använder

 3. Anna says:

  Ååh så smart!!! Tack för både tipset och att du lagt ned tid på att fota och beskriva allt så bra till oss andra.
  Men… fungerar det verkligen för växten att suga upp vattnet genom bara de hålen i botten på plastkrukorna?! Hålen är ju inte särskilt stora, så jordytan som får kontakt med duken blir därmed så liten. Om man ställer alltsammans i ett soligt fönster – kan jorden verkligen suga upp mer fukt än vad som avdunstar?!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej ja om matta hålls blöt hela tiden med vatten i behållaren och att krukor som ställs på mattan är väl igenomvattnade så fungerar det även med de små hålen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.