Bygg en plant station i trä till dina chiliplantor!

Det är många som frågat mig om hur man bygger en enkel ställning med belysning för sina chiliplantor .

Alla har kan ju inte svetsa eller vill inte betala för att få det fixat så här kommer en enkel beskrivning på hur man gör en ställning men hjälp av några träreglar och en spånskiva.

När man beräknar storleken på ställningen så får man utgå från den ljusarmatur man ska använda, i detta exempel har jag använt mig av en 120 cm lång armatur med 2 lysrör.

 • Börja med att såga till en bottenplatta mått 140x50cm av spånskiva eller liknande, enklast är att be er lokala trävaruhandel såga till den när ni köper den, de brukar alltid ha spill-bitar stående i något hörn. Sedan så sågar man till de två stolparna, jag har använt virke med dimensionen 45 x 70 m.m. längd 150 cm. Sedan så behöver vi en överliggare som ska vila uppe på stolparna av samma virke som stolparna, längd 140 cm. För att allt ska bli stabilt så har jag satt stöttor på ena sidan av varje stolpe, se bild. Man kan också göra enkla sneda strävor, istället för min konstruktion för att stabilisera stolparna.
 • På undersidan av bottenplattan sätter man fast 6 st klotsar som får fungera som små möbel ben eller om man vill att den ska vara lätt att flytta på så skruvar man fast möbelhjul, finns i olika dimensioner och utförande.
 • Skruva fast stolparna på bottenplattan underifrån, fäst stöttorna i stolparna och bottenplattan. Skruva fast överliggaren på de båda stolparna. Sätt fast 2 st. krokar på undersidan av överliggaren, där ska lysrörsarmaturen hänga i kedjor så att det går att höja och sänka belysningen.

Ja det var allt nu är den klar för att användas!

Priskalkyl utan belysning.

Reglar 80:- spånskiva 30:- skruv 20:- Kedja 40:- totalt: 170:-

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bygg en plant station i trä till dina chiliplantor!

 1. Ida says:

  Hej Stig!
  De stationer du byggt med “vanlig” lysrörsarmatur med två rör är som mest 500 mm djupa (de jag hittat här på bloggen iaf). Beror det på att ljusförlusten annars blir för stor? Ljuset kanske inte kan spridas längre åt sidorna utan att armaturen höjs?

  Jag har odlingstråg som är 600 djupa och 300 breda och tänkte bygga en ställning för dessa så att de ligger fem bredvid varandra och alltså blir 1500 mm totalt på bredden. Då passar det ju nämligen bra med en armatur med två 58 w T8-rör eller två 35 w T5-rör ovanför (840), men kan det bli för brett under dem med tråg på 600 mm?

  Vad gäller rören undrar jag om det blir overkill för mig att ha T8-rören som ger 5200 lumen per styck? Det kanske räcker gott med T5-rören som ger 3300 lumen per styck? Eller är det rent av så att T8-rören skulle möjliggöra att bredden på ställningen skulle kunna vara 600?

  *klurar*

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Ida!

   De stationer jag byggt är optimerade för att man ska kunna ha 2 st lysrör över och även att en speciell underbevattningsbricka ska passa stationen. Om du har en bredd på 600 mm. så skulle jag råda dig att sätta 3 rör så täcker du upp bredden bättre då plantorna är små och då du har belysningen långt ner och nära växterna. Om du använder dig av T8 eller T5 är nog mera en kostnads fråga, T8 ger ju mera ljus men drar ju mera ström. Vilket du än väljer så kommer det funka bra.

 2. Mesut says:

  Hej Stig!

  Det är så spännande att följa med dig här. tack vare dig lärde jag mig mycket saker 🙂 en fråga till dig, jag vill bygga lika denna , men kan man ha 75 cm längd virke istället 150 cm ? Eller måste man ha så högt avstånd? Hur mycket max avstånd behöver man ?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Ja du väljer höjden själv. Avståndet beror på hur länge de ska stå under ljuset i ställningen men 1000 cm skulle jag rekommender

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.