Blå & Vit led-belysning för växter!

Jag har några olika Led ramper som är av sedda för just växter. En av dem är en 50w Led-ramp med Blå och vita led, 6 st blå och 14 st vita 3w high power led.

Nu har växterna fått stå under denna Led belysning några veckor och resultatet om man jämför med Lysrörsbelysningen är ännu så länge likvärdig och det bådar ju gott.
En Led ramp har mera riktat ljus än lysrör med reflektor så man får ha Led rampen något högre upp för att täcka samma yta.

Just denna belysning ska även vara bra just för övervintrande växter.

Jag sparar ingen energi genom att använda denna belysning då lysrörsrampen som jag testar emot faktiskt är lite mera ekonomisk då den drar 2 watt mindre. Om det är ekonomiskt försvarbart att använda denna Led i stället för lysrör tror jag inte men vill man ha ny teknik och Led som faktiskt fungerar för uppdrivning av chili så skulle jag rekommendera en Led med just dessa färger.

Än så länge så är det inte så vanligt att man hittar en Led belysning med bara blått och vitt ljus. Denna belysning kommer ifrån Parus och säljs i Sverige av Venso EcoSolutions

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Blå & Vit led-belysning för växter!

 1. Anna says:

  Tack för en inspirerande och innehållsrik hemsida! Dina chillin ser fantastiska ut. Jag har en fråga eftersom jag våndas över valet mellan de två lamporna som du har testat här. Jag undrar om ledlampan låter mer (fläkt?) jämfört med LightWave lampan? Hittar ingen info om det på deras hemsida. För det skulle kunna hjälpa mig att bestämma mig.
  Hälsningar Anna

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Anna!
   Kul att du gillar min lilla sida! Det sitter ingen fläkt i någon av dessa belysningar så de väsnas inte. Valet av belysning beror mera på vad du ska ha belysningen till. Led belysningen (Blå-Vit) fungerar bra vid uppdragning av små plantor men när det sedan gäller att täcka en större yta så är det bättre med lysrörsbelysningen. För samma summa som du får ge för Led belysningen (Blå-Vit) så får du du en LightWave T5 4×54 W 1690:- (Längd 120 cm. Bredd ca 40 cm.) eller den något mindre LightWave T5 4×24 W 1090:-(Längd 60 cm. Bredd ca 40 cm.) Är du dessutom med i Chiliklubben eller NSKC på Facebook så har du 10% rabatt på alla LightWave T5 belysningar.

   Jag måste få veta mera om hur du tänkt att använda belysningen för att kunna guida dig rätt!

   • Anna says:

    Tack Stig för Ditt svar!
    Jag och min pojkvän har tänkt starta odlingar i mindre skala (ca 0,6-1 m2) i våra respektive lägenheter för uppdragning av plantor såsom växter och blommor till min balkong samt odling av sallat och kryddor året runt. Som du förstår så har vi inte mkt plats till det och därför har mest tittat på små lampor. Det känns ändå som 48-50 w lampa är ett minimum el vad tycker du? Vi kan inte tänka oss lampa som låter, undrar då om dioderna på ledlampan blir överhettade el blir inte de med endast vitt och blått ljus. Det är inte lätt med växtbelysning 🙂
    Hälsningar Anna

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Anna!

     Är det inte mera än 1 m3 som ljuset ska täcka så går det nog bra med denna Blå – Vita Led belysning man får ju höja upp den allt eftersom växterna skjuter i höjden och blir större. Denna Led ramp har sin kylning i själva aluminiumprofilen som lamporna sitter i, den funkar som ett kylfläns så det är ingen riska att den blir överhettad. Jag har 2 st av denna Blå – Vita Led armatur så en skulle jag kunna avvara till bra pris, bara att kontakta mig via kontaktsidan.

     Led rampen kan man hänga upp med hjälp av de fästen som sitter på rampen antingen i taket eller så gör man en egen liten odlingsstation med hjälp av lite träreglar och en bit spånplatta, se http://www.shaggkvist.se/2012/12/05/bygg-en-plantstation-i-tra/

     Om de mindre lampor ni tittat på är Led för växter 5 – 20 Watt med Röd – Blå Led så skull jag inte rekommendera dessa, då är lågenergilampor och lysrör ett mycket billigare alternativ och i många fall mycket bättre enligt mina tester. Jag håller just nu på med att plocka ihop en av mina växtlampor som man kan köpa armatur plåten till och sedan själv montera lamphållare, kabel m.m Kommer en liten film här snart om hur man monterar ihop den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.