Test av Led spot för växter mot lågeneriglampa vid uppdrivning av chiliplantor.

Nu har jag fått en ny Led spot från LEDLIGHT att testa. Det är en Super Growspot 20w med röda och blå dioder. Jag ska testa denna mot en Lågenergilampa med reflektor.

Jag kommer att testa denna Led spot mot en 30W 4000K lågenergilampa för 39:- kronor. För att det ska bli någorlunda rättvist så ska jag bygga en enkel reflektor till lågenergilampan så att ljuset riktas neråt som det gör på led lampan.

Led spoten ska motsvara en 250W glödlampa enligt Ledlightbutikens data men om jag kollar på Grönt Ljus AB sida så är det 125W som gäller så man blir lite förvirrad! Lågenergilampan motsvarar i alla fall en 125W glödlampa i ljusflöde.

Att jämföra Led för växter med vanliga glödlampor tycker jag i o för sig inte är rätt
då man inte brukar odla växter under vanliga glödlampor. Förmodligen är det ljusstyrkan de syftar på när de jämför mot en glödlampa alltså hur starkt den skiner….

Här är litet data på denna Super Growspot:

Super Growspot 20w rött/blått
Fläktlös, E27 sockel, belysningsyta 0,3-3 kvm
Motsvarar:250w glödlampa
Förhållande: 11:4 rött/blått
Våglängd: 660/460nm
Spridningsvinkel: 120 grader
Mått: 122x127mm inkl sockel
Livslängd: Upp till 30’000 timmar

Pris: 1.250,00 SEK

Lämpar sig för alla typer av växter från frö stadiet fram till blomning.

Extra linser för smalare ljusbild följer med lampan, ljusbilden blir då 50-60 grader. Extra linserna kan man använda för att kunna hänga lampan högre upp av praktiska skäl eller endast belysa en växt mer koncentrerat.

Super Growspot Alu har de senaste dioderna av high power typ med högt ljusflöde. Den är större än Growspot standard och lampkroppen och kylflänsarna är helt i aluminium. Därför behövs inga fläktar.

Ska bli intressant att se hur de små chiliplantorna utvecklas under dessa 2 olika belysningar. Startar denna studie så fort allt är monterat och klart.

Du hittar denna Led spot och andra andra Led lampor för växter här på ledlightbutikens hemsida Klicka här:

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Test av Led spot för växter mot lågeneriglampa vid uppdrivning av chiliplantor.

 1. Ronny says:

  Intressant! Man undrar hur det går med försöket?

  • Stig Häggkvist says:

   Ja du det gick inget vidare för den röd blå led lampan tillväxten var inte allas så stor som under Lågenergilampan. Jag avbröt testet efter 1 månad och då var tillväxten både över jord och under jord dubbelt så stor under Lågenergilampan än under led lampan. Den ska få en chans till och då ska jag öka värmen 2 grader där Led belysningen står och se om det gör någon skillnad.

   Jag har ett nytt test på gång (annat fabrikat) med en 18W Led för växter mot 20W lågenergi det kan du följa nu för det är igång nu.

   • Andreas Helmersson says:

    Hej Stig,
    Man kan köpa samma lampa här för ca 330 kr inkl frakt.

    http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Christmas-gift-classic-PAR38-led-grow-Light-With-Ratio-Red-Blue-8-4/1551103493.html

    Hur gick det med det åtföljande testet?

    Har också fått veta att LÅgenergilampor för nåra tior funkar lika bra.

    MvH Andreas

    • Stig Häggkvist says:

     ingen av dessa lampor tycker jag är något att ha vid odling av chili. För en enstaka planta kan det funka men inte mera. Lysrör och lågenergilampor funkar bättre enligt mina tester.
     Vill man ha led så är det bättre att satsa på en led ramp från Parus de funkar och täcker större yta. Ps. det går lika bra med lysrör och lågenergilampor.

     • Andreas Helmersson says:

      Tack Stig,

      Det var ett bra klargörande, det finns massvis med ledlampor som säljs som bättre odlingsalternativ. Till saken hör den en ersättningslampa är alltid en ersättning. Det är svårt att ersätta den riktiga solenergin från solen.

      Jag köper en bra lågenergilampa och sätter in i spoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.