Är det rätt att jämföra Led Växt lampor mot vanliga glödlampor?

glodlampa

Jag tycker inte att det är rätt att jämföra Led Växt lampor mot vanliga glödlampor för man odlar inte växter under vanliga glödlampor. Om man gör denna jämförelse så får man ju en mycket större besparing av energi/pengar än om man skulle jämföra mot de belysningar som vi hobbyodlare vanligtvis använder så som lågenergi lampor och lysrör.

 

Här är ett exempel:

Growspots med de bästa våglängderna för blommor och gröna växter. Ersätter vanliga lampor som har 5-10ggr högre elförbrukning.

Super Growspot 20W pris: 1295:- = 125W Glödlampa

Om jag gör samma jämförelse med en vanlig Lågenergilampa så blir det så här:

Lågenergilampa 4000K 30W Pris: 39:- = 125W Glödlampa

Det skilljer bara 10W i mellan Lågenergilampan som man kan odla under och Super Growspot alltså drar lågeneriglampan 0,6 ggr. mera energi och det är en stor skillnad mot 5 – 10 ggr. varför jämför man inte med denna istället?

Vat tycker du om att vissa Led Växt försäljare gör denna jämförelse med vanliga Glödlampor och varför tror du de gör det.

Ge mig en kommentar jag vill veta vad du tycker om detta!

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

7 Responses to Är det rätt att jämföra Led Växt lampor mot vanliga glödlampor?

 1. Carl Saxmark says:

  Jag tycker att hela systemet med märkning av lampor är klart udda.. Jag har sett skrämmande exemplar där 90w led motsvarar 600w HID osv.. Vad man vill åt är ju odlingsfall 2 saker.. Mest Lumen per instoppad watt el och högst frekvenstopp i det spectrum som man tror bäst på.

  Det hade vart klart kul om någon beslutade att prisjämförelse skulle ske i PAR/W/KR

  Sen har vi ju det sista problemet som du hjälper oss alla med.. Siffror är inte allt. Det gäller att testa produkten.

 2. Patrik says:

  Ja det är lite konstigt allt. Det finns väl ingen som odlar växter under en glödlampa. Kanske hänger det ihop med att de vill jämföra alla lampor mot glödlampor och då har även dessa “hängt med”. Nu är ju de flesta glödlampor förbjudna. Så nu tycks jämförelsen ålderdomlig.

  • Stig Häggkvist says:

   Jag har fått ett löfte av Anders Hammar på Grön Ljus AB att de ska ändra informationen så den blir mera rättvisande. Hoppas att det blir en jämförelse med Lågenergilampor och lysrör både T5 och T8 för det är ju dessa belysningar som är det vanligaste i dag för oss hobbyodlare och de som vill ha extra belysning över en enskild blomma. Jag tycker att det var juste av Grön Ljus AB att ta åt sig av kritiken det visar att de är seriösa och lyssnar på sina kunder.

 3. Thomas says:

  Hid lamporna ger mycket ljuseffekt i frekvenser som inte växten vill ha. Med led lamporna kan man styra effekten till de ljusfrekvenser som växten verkligen använder till att skapa biomassa och frukter osv…..

  Istället för watt och lumen kan man kolla efter PAR , eller PPFD
  Photosynthetical Active Radiation
  😉 ju mer man lär sig desto bättre förstår man hur lite man egentligen vet….

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Thomas.
   Jo att detta med ljus inte är så lätt det vet jag. Jo visst kan man med led styra effekten till de ljusfrekvenser som växten verkligen använder till att skapa biomassa och frukter osv men till vilket pris. Men att som försäljningsargument jämföra Led belysning för växter med vanliga glödlampor tycker jag är att medvetet vilseleda köparen att tro att man sparar en massa pengar. Man odlar inte under vanliga glödlampor varför då jämföra mot dessa?

 4. Jimmy says:

  Precis thomas jag spinner vidare pyttelite bara,
  PUR photosynthetic useble radiation är det du är ute efter , Lumen är ett mått på mänskliga ögat och berättar hur mycket ljus den pumpar ut som växten inte kan tillgodose.

  där tex philips aquarelle tätt följt av TLD840 är dom bästa rören som finns för rimlig peng då menar jag under 50:-

  PPFD tror jag står för Photosynthetic Photon flux density.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Jimmy!
   Jo då jag vet vad PPFD är men jag försöker att göra detta lätt att förstå för den oinvigde amatören. Att Lumen inte skulle ha någon betydelse för växterna håller jag inte med om för visst är det skillnad om en ljuskälla strålar ut 100 lumen eller 1000 lumen till växten men ljuskällan måste naturligtvis innehålla rätt våglängder som växten vill ha

   Det man igentligen ska mäta är mikromol fotoner per sekund och per kvadratmeter inom PAR (PPFD) men om jag börjar att ta upp detta så kommer inte många att förstå så jag håller mig till enkla råd som faktiskt fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.