En frågan om Led belysning för växter till Sveriges ledande forskare i ämnet!

HaLed_ledr ni läst min blogg så vet ni redan att jag inte riktigt tror på alla fördelar och påstående om Led belysning för växter t.ex att den ska vara så mycket bättre än den belysning som vi hobbyodlare vanligtvis använder så som lysrör och lågenergi lampor m.m.

Jag ställde frågan till en av Sveriges ledande forskare i ämnet Karl-Johan Bergstrand, som forskar om växtbelysning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

Min Fråga

Vet forskningen i dag exakt vilket ljus, våglängder som är det bästa för växternas tillväxt? Jag tycker om så vore fallet så skulle led tillverkarna ha tagit åt sig den informationen och tillverkat sin växtbelysning efter den vetenskapen.

Varför jag undrar är att jag som hobbyodlare får mycket bättre resultat under lysrör på 2700K blandat med 4000k och 6500K med T5 rör som är ganska energieffektiva. Jag har testat ett flertal olika Led växtbelysningar och den som fungerade bäst hade bara blått och vitt Led ljus? De flesta har ju massor med rött och lite blått. Jag tror att växter behöver ett mycket bredare spektrum av färger för att må bra.

Mvh. Stig Häggkvist Chili hobby odlare.

Svar från Karl-Johan Bergstrand

Hej Stig!

Man brukar anse att rött och blått ljus är viktigast, eftersom klorofyllet har den högsta absorbansen där. I vår forskning har vi, precis som du, kommit fram till att vitt ljus är fördelaktigt. Anledningen är säkert precis som du säger, att ljus av andra våglängder än rött och blått behövs för vissa specifika processer i växten.

Mycket av den äldre litteratur som finns baserar sig på försök genom att man använde filter som gav rött eller blått ljus, vilket inte var ett ”rent” ljus utan innehöll andra våglängder också, och därför fick man ett hyggligt resultat även i ”rött” och ”blått” ljus.

LED ger enbart en viss våglängd, och då kan man få problem om man odlar i ett sådant ljus.

LED-leverantörerna tittar tyvärr ofta bara på sådan gammal litteratur och har svårt att kasta gamla sanningar över bord och ta till sig de senaste forskningsresultaten.

Kul att du hittat ett ljus som fungerar bra för dig, lycka till med 2013 år chiliodling!

Vänliga hälsningar

Karl-Johan Bergstrand

Visst var svaret intressant? Jag tror för min egen del att man ska ta Växt Led belysningens informationen med en nypa salt och inte tro på allt som skrivs om detta ämne…

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

15 Responses to En frågan om Led belysning för växter till Sveriges ledande forskare i ämnet!

 1. Jimmy says:

  Om du läser din fråga igen så ser du nog svaret , anledningen till att du har bättre tillväxt med 2700,4000,6500k är att alla dom rören låt mig gissa 830/840/965 inehåller 3spikar vardera förutom 965 som är fullspektrum i blå/grön resptektive röd del av spektrumet.
  Dom rören du använder prickar iofs in ganska nära varandra vad gällade blå/röd del det som är instresant här men du får helt enkelt ett bredare spektrum i dom för chilin intresanta ljuset.

  Och som det sas innan led ger en väldigt smal del av spektrumet.
  Vitt ljus finns ju inte utan är en blandning av alla färger som inte häller finns utan bara våra hjärnor som tror att det finns.

  blå led 1 spik (Med spik menar jag top i ljusenergin låt säga 430nm) som ex
  röd led 1 spik
  vit led 3 spikar , för att få vitt ljus måste du alltså blanda rött/blått/grönt
  beläggningen i led som skapar ljuset är av samma princip som för lysrör , (tror jag)
  Vet inte om ngn blev klokare av detta men skit i det 🙂

  Själv nu har jag ett experiment uppsatt väntar bara på att chilin ska titta upp vilket den inte verkar vilja göra 🙁 men där tänker jag testa min LED som jag byggde om lite så jag kan stänga av alla band efter tycket och smak , så testet blir helt enkelt rött vs blått.
  Jag vill hävda att blått ger kompakta plantor men en del verkar vara av annan uppfattning och en del experiment pekar inte håller åt mitt håll så vi för se :)!!..

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Jimmy!
   Jag får lika bra resultat även under rören separat. Det både blommar och blir frukter under rör 965 även fast det är mera blått i detta rör, jag ser ingen större skillnad så det verkar inte vara så noga vad man använder av dessa två 965 eller 840. Jo jag vet att vitt ljus är en blandning av alla färger och det verkar var just det att ett brett ljusspektrum är vad chiliväxterna vill ha. Jag vet att plantorna blir kompaktare under mycket blått ljus för jag har testat, de blir mycket mera långsträckta under rött ljus enligt mina tester och det är inte alls det jag vill ha. Uppdatera mig gärna om ditt eget experiment.

   • Jimmy says:

    Hej!
    Skriver lite kladd här då nu när experimentet är igång , inne på dag2 nu,
    allt finns att följa på min egen blog då såklart : http://jimbanero.blogspot.se/

    Lite lustigt att du har varit i kontakt med han doktoranden på alnarp, det har jag också angående deras sk led experiment som jag ansåg vara helt felaktigt det är väl grunden till det exeriment jag hållar på att köra nu, desvärre kan jag inte hitta det just nu.

    Men det hela gick ut på att självklart utsätta plantor för blått/rött/grönt/vitt ljus , läste man lite mer nogrant så hade dom 8timmar sol 8 timmar natt 8 timmar led , desutom tyckte jag att det blå spektrat var lite fel 860nm eller liknande kommer inte ihåg men han stog på sig och hävdade bestämt att blått ger elongering (vilket också syntes på deras bilder) och jag tänker motbevisa han :). eller så blir jag krosasd haha!

    Men helt klart är lysrör bäst allt från 830-965 men jag föredrar 840 tack vare det högsta purvärdet , och det fungera från grodd->frukt.
    Dubbla watt mot instoppad spänning mot dagens då hade dom ju utklassat allt som fanns med hästlängder

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Jimmy!
     Jag tycker också att just lysrör med färg 840 funkar bäst och det är alltid kul när andra får samma resultat av den lysrörsbelysning. Ett bra tecken på att jag inte har fel.

     • Jimmy says:

      Du har 100% rätt och det är bevisat i form av uträkning, självklart finns det dom rören som är 1% eller vå vassare men då snackar vi rör för flera hundra över priset för ett 840 som philips i sig säger vara det bästa för växter.

      kolla i min blogg på “länkar” – Defdac pur lista där har du många rör att välja mellan desutom finns en calkulator där man kan lägga in egna rör led eller vad man nu vill det kan du säkert roa dig med i ett par timmar minst 🙂

 2. Niklas says:

  Intressant. Kör själv både med rött/blått, blandade lysrör samt LED med blått/rött/grönt. Det är svårt att säga vad som funkar bäst då jag tycker allting fungerar rätt så bra. Fördelen med LED är att det går att göra lampor med olika riktning/spridning på ljuset vilket är ett måste för mig då jag har begränsat med utrymme. Hade jag haft plats hade jag nog hållt mig till lysrör alt LED med RGB färger för att få just det större spektrumet. Tror huvudsaken är att man kan leverera MYCKET ljus som växterna kan ta till vara på.

 3. Jimmy says:

  460nm skulle det såklart stå inte 860 haha var nog lite trött igår 🙂

 4. Ida says:

  Jag är så glad att jag hittat din blogg, Stig! Jag är inte en chilifantast men här finns mycket att förkovra sig i även för en blomälskare som jag. 🙂

  Jag ska bygga/konstruera en egen lösning för belysning (har inte haft någon belysning alls tidigare, endast fönster i söderläge) och har kikat på dina byggen och började sedan fundera på om det verkligem är lysrör jag vill ha. LED kan ju innebära lägre elräkning och en miljövinst och då hittade jag dina inlägg om jämförelsen. Lysande (!) info för en ifrågasättande naturvetare som mig!

  För mig verkar det som att det smidigaste vore att köpa T5-lysrörsarmatur och 840-rör, MEN får jag mest valuta för pengarna då? Jag vill inte ha armatur som drar mycket ström och då får man ju kliva upp ett snäpp i prisklass och då känns det som att det helt plötsligt kostar samma pengar som en LED-lösning i alla fall och dessutom drar mer ström så nu är jag lite kluven. Min tanke är att ha ett hyllsystem där jag har belysning under varje hyllplan för belysning av växterna på hyllan under. Blir det då bäst att ha en lysrörsarmatur med två rör på 28W eller en LED-strip (eller flera) om man jämför både inköpskostnad och driftskostnad med en lösning som ger likvärdigt resultat på växterna?

  Hoppas du förstår hur jag menar och att du känner dig manad att klura på min fundering, du verkar ha många kloka tankar!

 5. Stig Häggkvist says:

  Hej Ida!
  Om du använder dig av T5 rör så sparar du energi jämfört med om du använder T8 rör då T5 är mera energieffektiva om du har rätt armatur. Det är som du säger dyrare i inköp men betydligt billigare än Led belysning för växter. Att du skulle spara energi genom att använda Led belysning håller jag inte med om för 30W Led drar ju lika mycket som 30W T5 rör.

  Att en 15W Led för växter skulle kunna jämföras med 75 – 125W när det gäller t.ex Lysrör eller Lågenergilampor är bara vilseledande då dessa jämförelser är mot vanliga glödlampor som ingen vad jag vet odlar under då 90% av lampans effekt går till att skapa värme resten 10% kan växten ha nytta av om ljusets färg är den rätta.

  Om de jämförelser som man kan hitta på nätet skulle vara mot T5 rör och Lågenergilampor så skulle man se att det är nästan ingen skillnad alls när det gäller energibesparing. Varför de inte jämför mot just dessa belysningar som vi hobbyodlare använder kanske du själv nu kan räkna ut…

  Så du sparar ingen energi enligt mig på att använda dig av Led belysning för växter. Du kan spara mycket energi genom att byta ut dina vanliga glödlampor mod Led i din belysning hemma i huset/lägenheten det är sant men det är ju en helt annan sak .

  Lycka till med belysningsbygget och har du några funderingar så är det bara att fråga på 🙂

 6. Ida says:

  Härligt! Då ska jag fortsätta mina byggplaner med lysrörsarmaturer i sikte. Eftersom det i och med det blir ett ämnesbyte (tankar om ljusspridning (bredd på hyllplan), val av armatur osv) så återkommer jag med kommentarer i mer passande blogginlägg. 🙂
  Tack igen!

 7. Patrik Hultin says:

  Gammal tråd men aktuell för mig :).
  Nu några år senare får man en “vanlig” led med samma Watt som en lågenergi för i princip samma pengar. Nu menar jag vanliga ledlampor som man köper på typ ikea som är tänkta att användas i kökslampan osv. Säg en 11w lågenergilampa. Är en vanlig ledlampa (som ser ut som en glödlampa) på 11w lika bra som växtbelysning?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Det kan den vara det beror på kvalité på lampan. En växtlampa med låg watt är oftast en spot som riktar allt ljus neråt en LED som ersätter en glödlampa är rundstrålande och den måste man sätta i en skärm så ljuset riktas neråt. Tänk på att 11W är inte mycket energi för att driva upp en växt.

 8. Johan says:

  Är det någon som har testat växtbelysning med fullspektrum (LED) och har erfarenhet av detta? Jag tänker mig främst till kryddor samt chili och tomat mm. Kanske även till mina avokadoplantor =)

  Jag har hittat en spännande här jag skulle vilja prova men vet inte om det är värt de extra pengarna jämfört med en “vanlig” lampa.

  http://www.odlingsbelysning.se/collections/vaxtbelysning/products/vaxtlampa-90w-fullspektrum

  Någon som har erfarenheter om detta?

  Tack

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Nej det är inte värt dessa extra slantar. I vitt ljus har du fullt spectrum och om du nu måste använda LED så köp en bra vit LED för växter eller använd vanliga lysrör eller lågenergilampor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.