Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

Nu blommar många av mina Habanero sorter även fast många av dem inte är högre än 15 – 30 cm. Här är det den Afrikanska chilin “Africano” som har satt blommor” Ska man ta bort blommorna? Varför tar man bort blommorna?

En planta som sätter blommor och och frukt får lägga mycket av sin energi på just detta och då finns det mindre energi kvar för plantan att utveckla blad och växa sig större. Om man plockar bort blommorna så växer plantan och bladmassa snabbare. När ska man sluta med att plocka bort blommorna? Det är lite olika beroende på sort och när man började att driva upp plantan, är man väldigt sent ute april – maj så brukar jag inte plocka bort blommorna på mina Habanero sorter då det tar så lång tid för plantorna att utveckla mogna frukter.

Det sägs även att om man plockar bort blommorna tidigt så ska plantorna ge mera samt större frukter men jag har inte märkt någon större skillnad.

De plantor jag börjar driva upp i Dec – Jan slutar jag att plocka bort blommorna på när Habanero plantor nått en höjd av ca 40 – 60 cm och fått en kraftig bladmassa. Om man vill ha lite tidig frukt så kan man lämna några få blommor som om de pollineras kommer att ge frukt.

Att plocka av blommorna är inget måste de flesta plantorna kommer att växa sig stora ändå men det kanske tar lite längre tid. Jag brukar låta en del plantor blomma, för visst är det trevligt att få lite tidiga chilifrukter i feb – maj

Print Friendly, PDF & Email

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in Chili odling. Fügen Sie den permalink zu Ihren Favoriten hinzu.

16 Responses to Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.