Vad använder du för växtbelysning när du drar upp dina chiliplantor?

LightWave_T5_2ft_4-tubeSom många säkert vet så odlar jag under lysrör och lågenergilampor, varför gör jag det? Det ska väl inte gå bra för dessa belysningar är ju inte optimerade för växter.

 

Att odla chili under lågenergi lampor och lysrör med rätt färg kod går mycket bra även om många påstår något annat. Det är bara att titta på mina växter så ser man resultatet.

Vad använder du för belysning och vad får du för resultat? Kul om du skulle vilja dela med er här så jag får veta.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Vad använder du för växtbelysning när du drar upp dina chiliplantor?

 1. Björn says:

  Till att börja med vill passa på och tacka för en mycket bra blogg. Speciellt dina tekniktips och hemmabyggen inspirerar.

  Jag funderade själv länge och väl på växtbelysning och kom till slut fram till vanliga Philips 840-lysrör. Kikade på Sylviania Grolux etc men kunde inte hitta några belägg för att det skulle ge så mkt bättre resultat för “normal” odling. Bara dyrare lysrör och färre lumen. Hade en gammal 2x58W-armatur (med reflektor och länkupphängning) som jag en gång köpt för nån hundring så det blev en rätt billig lösning. Har ju iofs inget att jämföra med … Till detta skruvade jag ihop en ställning av 45×45-reglar som jag också råkade ha liggande. Gick väl åt ca 10m tror jag.

  Den där T5-armturen du visar i bloggen verkar svindyr minst sagt.

  Har även kollat på blå-röda LED i butik, allt ifrån Plantagen till Ebay, men det verkar ju vara ren humbug om man ser till lumen, bristfällig information om spektrum och inköpspris. Kan inte gärna betala 3-400 spänn för att lysa upp en enda pluggbox endast. Då är ju din IKEA-skåls-lampa betydligt smartare.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Björn!
   Kul att du gillar min lilla sida! Min mastodont armatur är inte så dyr om man jämför med att den är billigare än om man köper 2 st 20W led spts, den kostar 2295:- och då ingår 8 st T5 54W 865 rör, bara fören kostar att köpa lösa runt 1000:- Det många inte tänker på när det gäller Led är just det att de täcker så liten yta, flyttar man upp belysningen för att täcka en större yta så minskar ju effekten väsentligt. Höjer man från 20 cm från plantorna till 40 cm så minskar effekten med 4 ggr. Fortsätt att belysa dina växter med lysrör för jag vet att det är en mycket bättre ljuskälla för chili än Led. Ok det går att få Led som funkar bra men då kommer det att kosta skjortan och därför så finns inte några sådana att köpa.

   Lycka till med din odling!

 2. Niklas says:

  Använder uteslutande T5 lysrör mixat med varmt och kallt ljus. Har funkar väldigt bra på allting än sålänge. Förutom för fröer som kräver stratifiering.

 3. Michel says:

  Avsaknad av plantor i min mörka norr-lägenhet har jag fått inspiration från din blogg till egen belysning och några första stapplande försök till frö- och sticklings-sådd.

  Jag köpte T5-armaturer på Biltema:
  1x21W, 46-277 – som passar perfekt i hyllan IVAR som finns hos IKEA
  2x54W, 44-792 – som kommer att bli allmän växtbelysning.

  54W armaturen kommer att få en reflektor gjord av reflekterande film (http://www.hydrogarden.se/mylar-diamond)
  Samma reflekterande film kommer nog kläs på insidan av ett IVAR-skåp så att jag får ett kompakt litet drivhus som inte sprider allt för mycket ljus i övriga lägenheten.

  Jag har Lumilux HE 840-lysrör till 21W armaturen för närvarande, men de kompletteras nog snart med lite andra.
  Högt på önskelistan står även att skaffa några rör till 54W armaturen.

  Är lite sent ute på säsongen, så i år blir det mest att få till utrustning och prova lite.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Michel!
   Lycka till med din lilla odling, du kommer säkert att lyckas det är inte försent än att dra upp sina plantor från frö det är bara att hoppas på en varm sommar.
   Med den belysning du valt kommer du att få fina plantor 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.