När kan man sätta ut sina chiliplantor i kallväxthus, altan m.m ?

chilihuset_nu
Det råder lite delade meningar om hur och när man kan ställa ut sina chiliplantor i kallväxthus. Om man driver upp sina chiliplantor inomhus så blir det snart fullt av plantor som tar ganska stor plats så här på våren och då vill man så snart som möjligt ställa ut dem i kallväxthus, balkong altan m.m.

Tänk på att chiliplantor är värmekrävande, så ha inte för bråttom med att ställa ut dem!

Jag har skaffa mig en termometer som mäter högst/lägst-temperaturen under dygnet. Jag kollar vad det står för nattemperatur på termometern. Om temperaturen håller sig på ca +15 – 16 grader nattetid och det inte är någon större riska att det kommer bli kallare, så ställer jag ut de flesta av mina plantor, vissa av mina plantor så som “Carolina Reaper” och några heta sorter från Trinidad är jag speciellt rädd om så de får vänta till natt temperaturen stigit ytterligare någon grad.

Jag kollar väderleksrapporten lite extra noga den första vecka och skulle temperaturen krypa neråt så har jag alltid lite fiberduk till hands som jag kan täcka över mina plantor med men.

Vad händer med chiliplantorna om de får stå för kallt? Jo plantorna blir stressade av att stå för kallt och det visar sig ganska ofta genom att de tappar sina blommor och även bladen ibland. Allt för stora temperatur svängningar gillar de inte heller, det kan ju vara 25 grader i växthuset på dagen men bara 13 grader på natten och det mår de inte särskilt bra av.

Visst man kan chansa men det gör inte jag då jag nu jobbat i flera månader med mina plantor för att de ska få slå ut i full blom i sommar och ge mycket frukter. Jag vill ju inte att allt jobb ska vara förjäves…

Hur tänker du göra, när ställer du ut dina chiliplantor?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

8 Responses to När kan man sätta ut sina chiliplantor i kallväxthus, altan m.m ?

 1. Carl Saxmark says:

  Jag ställde ut mina när dagstempen låg runt 15 grader.. Jag har dock haft mina plantor hyggligt kallt under vintern, så lågt som 9 grader har jag mätt upp i tälten.. Nu i växthuset så har jag mätt upp 4 grader som lägst och det är ju i kallaste laget.. Men plantorna ser ut att må bra. Jag håller dock på att jobbar på automatbevattning och till nästa år så kommer jag förhoppningsvis att ha en värmeslinga (pem-rör) under plattorna så jag kan ha bra temp under hela dygnet.. Hur har det gått då ?.. 2 plantor ser lite tråkiga ut och resten mår hur bra som helst. Då pratar vi av ca 20 plantor totalt..

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Carl!
   Jo nog kan chiliplantorna klara sig ett tag och vissa kan till o med överleva men kyla tär på växterna, de utvecklas sämre och kommer förmodligen att ge mindre frukter än om man inte utsatt dem för dessa påfrestningar. Då jag nästan bara har värmeälskande C.chinense sorter så tar jag inte den risken att ställa ut dem redan nu. Jag vill inte att allt arbeta jag lagt ner ska gå förlorat. Vi får hoppas att dina plantor klarar denna utmaning.

 2. Sara says:

  Vilken underbar hemsida detta är! Vill till att börja med tacka för alla fina bilder, sådant hjälper alltid en nybörjare. Teori i all ära men ibland är det helt enkelt lättare att förstå efter att ha sett ett fotografi, en bild säger mer än tusen ord heter det ju trots allt.

  Jag och min sambo har gett oss på att försöka driva upp några plantor, vilket har gått bra hittills. Kanske lite för bra, för nu har det (precis som du beskriver) blivit lite platsbrist. Vi är av lite olika åsikt angående hur vi ska lösa det hela, jag lever hellre med mina plantor inomhus (vi bor i lägenhet) då temperaturen är jämnare (har en inglasad balkong som är knallhet på morgonen men väldigt sval kvällstid) medan min sambo vill testa att ha dem ute. Som tur är har vi fått ganska många av varje sort vi planterat, så vi kanske får kompromissa. Några inne, några ute, och se vad som ger bäst resultat!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Sara!
   Tack! Kul att du gillar min lilla sida!

   Chili gillar inte stora temperatur svängningarna alltså heta dagar och kalla nätter, de stressar plantorna och kan få dem att tappa alla blommor m.m. Jag har all förståelse för att många frestas att ställa ut sina plantor redan nu men har man inte tillgång till varmväxthus eller liknande så avråder jag från det, har man otur så har man inga plantor efter några kalla nätter.
   Det som är lite märkligt är att de flesta vet att man inte ställer ut tex. citron eller apelsin plantor redan nu när vi har så kalla nätter och då är ju ändå de tåligare än vad våra tropiska chiliplantor är. Om man nu måste testa och se om chiliplantorna klarar de kalla nätter som vi faktiskt fortfarande har så lägg över en bit fiberduk nattetid. Lycka till med er chiliodling.

 3. Tommie says:

  Hej! Tack för en fantastisk sajt. Jag har just satt mina första frön (jalapeno, hungarian yellow wax hot, naga jolokia och habanero) och har några frågor. Dom står på värmegolv i badrum under groningen på ett mörkt ställe, är det ok?

  Efter första omplanteringen tänkte jag ställa ut dom under ett lysrör på ca 20cm (lagom?) avstånd i garaget som är uppvärmt med ett element men det är gsnska kallt. Det håller en jämn temperatur på 13 grader dygnet runt. Är det för kallt eller? Alternativet är inomhus där det är 22 grader. Vilket alternativ skulle du rekommendera?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Mörkt och varmt när frö ska gro är bra. När de tittar upp behöver de ljus på en gång. 13 grader är för låg temp. De flesta chili slutar att växa vid 15 grader. 22 grader är bättre så ha dem inomhus.

 4. Jonny says:

  Hej! Jag har ett växthus som det finns el installera i. Har köpt ett annat litet växthus i plast som jag tänkte ställa mina chiliplantor i först.
  Tänkte ha frostvakt och termostat till dom så att de klarar sig.

  Det borde väl fungera?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Om du kan hålla minst 15 grader nattetid så fungerar det. Under 10 grader en längre tid dör många av chilisorterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.