Chilivård med Epsom Salt och Grottmans Bat Guano!

En del har frågat mig hur och när jag ger mina chiliplantor Epsom Salt. I dag var det dax för chilivård och då ger jag dem både Epsom Salt och Grottmans Bat Guano gödning.

Jag ger mina större plantor, de som står i 4 – 25 liters krukor Epsom Salt och Guano var 14 dag. Epsom Salt Epsom ska gör så att plantorna växer och blir kraftigare, förstärker klorofyll produktionen, förbättrar upptagning av fosfor och kväve. Och det verkar stämma, några som inte fått denna behandling är inte lika stora och kraftiga.

Bat guano är ett högvärdigt gödselmedel som innehåller höga halter av kväve och viktiga microber med fosfor. Det är perfekt för plantans tillväxt och ger ett naturligt skydd mot sjukdomar. Bat guano är ett helt naturligt gödsel som det är lättare för växterna att ta upp. Det har också en jordförbättrande effekt då microlivet gynnas, symbiosen mellan rötter, mycel och bakterier förbättras. Plantans förmåga att ta upp näringen i jorden ökar därmed.

När jag vattnar plantorna som vanligt har jag flytande näring i vattnet men bara en 1/4 del av vad som rekommenderas det finns ingen anledning att övergöda chili då de ändå inte kan ta åt sig stora mängder näring på en gång.

Här kan du köpa Epsom Salt.
Här kan du köpa Bat Guano

Här är en lite film från dagens chilivård i källaren.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

13 Responses to Chilivård med Epsom Salt och Grottmans Bat Guano!

 1. Omega says:

  Var får man tag på epsom salt? Har sökt men inte hittat.
  Tack på förhand!

 2. Ann-Lis says:

  En himla bra film, mycket välgjord och kul att se hur du har dina plantor. Mycket fina plantor!

 3. MB says:

  Hej!

  Vart har du köpt dina plast-tråg? Har letat efter liknande ett tag utan resultat.

  /MB

 4. Gunilla Ho says:

  Hej

  Undrar om man ska vattna med flytande näring varje dag? Jag har gjort det men följt ditt råd att endast ta 1/4 del.
  Angående Bat Guano, blandar du ut det i vatten eller strör du på det på jorden var 14 dag? Läste att man kunde göra det också vet inte vilket som är bäst.

  Mvh
  Gunilla

  • Stig Häggkvist says:

   Hej!
   Du behöver inte vattna varje dag utan lyft på krukorna och känn efter om vatten behövs. När du vattnar så ha alltid näring i vattnet. Jag strör ut Bat Guano på jorden och rör om lite och vattnar sedan ner det.

   • Gunilla Ho says:

    Hej
    Tack för snabbt svar.
    Är Epsom salt ngt du rekommenderar?
    Om ja, hur ska det användas och hur ofta i så fall?

    Ha en skön dag.
    Mvh
    Gunilla

    • Stig Häggkvist says:

     Om det behövs beror mycket på den jord man använder i krukorna. Många näringsämnen lakas ur ganska fort vid krukodling. Jag blandar ca. 1 – 3 msk EpsomSalt i jorden vid omskolning till mina slutkrukor. Man kan även använda Dolomit kalk som innehåller 12% magnesium men det måste offtast köpas i så stora förpackningar. Jag tycker det fungerar bra sen finns det även de som tvivlar på dess verkan men det får stå för dem.

     1 – 2 tsk EpsomSalt kan man strö ut på jorden och vattna ner till de som redan är planterade. Upprepa 2 ggr under odlingssäsongen.

 5. Josef says:

  Ger du Bat Guano och Epsomsalt året runt till dina plantor

 6. Josef Johansson says:

  Hej och tack för svar!
  Jag gör det med men kompletterar med Bat Guano om jag märker att inte knoppningen kommer igång ordentligt. Verkar funka men jag funderar över om det samtidigt bidrar till att blommor faller av i större utsträckning. Plantor som jag låtit stå kvar i mindre krukor verkar också tappa blommor när de producerat ett antal frukter.

  Vattnar och göder annars med regelbundet med chilifokus typ i mindre mängder varje vattning.
  Josef

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.