Förkultivera chili inomhus. En enkel Guide!

 

Jag har fått förfrågan om en enkel inte för tillkrånglad guide om hur man driver upp chili inomhus. här är min guide som du kan ladda ner som .Pdf eller skriva ut genom att trycka på knapparna i slutat av Guiden.

pluggFörkultivera chilipeppar inomhus

Eftersom de flesta chilisorterna har lång utvecklingstid går det bra att börja så/förkultivera i slutet av december – februari beroende på sort.

Gör så här

Du kan så chili i vilken sorts mindre kruka som helst förutsatt att den har hål i botten. Fyrkantiga plastkrukor 8×8 cm är praktiska eftersom de tar liten plats. Det finns även små svamp kuber (Root Riot) som är mycket praktiska då man vid omplantering kan sätta ner hela kuben i en kruka med jord och på så vis inte stör plantans rötter.

 1. Fyll krukan med såjord och tryck ner ett chilfrö i varje kruka, ungefär 0,5 cm djupt. Så 3–5 fröer av de sorter du vill gro då vissa fröer ibland inte gror.
 2. Vattna sedan rikligt. En sprayflaska är bra att använda. Täck krukan med fiberduk eller plastfolie eller ställ den i ett minidrivhus med lock. Placera din sådd på en varm plats, chilifrö gror lättas vid en temperatur på ca 25–29 grader.  Det behövs inget ljus när fröerna ska gro. Det är viktigt att håll jorden fuktig hela tiden men inte genomblöt.  Lufta om det blir kondens.
 3. Det kan ta ca 1-3 veckor för chili frö att gro så man måste ha tålamod. När fröet grott och hjärtbladen har utvecklas bör de stå i en temperatur runt 20-25 grader och ljust ungefär 14-16 timmar per dygn. Plantorna behöver extra belysning om inte det naturliga ljuset räcker till och det gör det inte har i Sverige under perioden november-mars.
 4. När chili plantan har utvecklat sina första riktiga blad (karaktärsblad) och att krukan är ordentligt genomrotad är det dags för omplantering/omskolning i större kruka och kraftigare jord, som t.ex. Weibulls ros jord eller någon annan bra näringsrik jord på påse, använd inte billig planteringsjord.
 5. Välj en kruka som är ca 1 – 1,5 liter. Häll lite lecakulor i botten på krukan, fyll på med jord som du med fördel kan bland med 10 % Perlite och plantera så djupt att hjärtbladen hamnar i samma nivå som jorden i krukan. Odlingstemperaturen bör nu sänkas till 16-20 grader (stäng av elementet). Vattna igenom krukan ordentligt.

 Skötsel

Vattna regelbundet, vattna rejält när du vattnar istället för att dutta. Efter ca 3 veckor är det dags att gödselvattna plantorna. Det finns många olika näringslösningar att köpa men vanlig blomsternäring så som Blomstra kan användas, det finns även speciell näring för just chili o tomat. Det är bättre att ge plantorna en liten gnutta näring varje gång du vattnar än att ge en stor giva näring vid några tillfällen men ta bara ¼ del av vad som står på flaska och blanda i det vatten du ska vattna med.

När plantan börjar växa ur krukan är det dags att plantera om i en större kruka, Välj en kruka som är ca 4–6 liter. Det är bättre att plantera om ett par gånger än att välja en för stor kruka från början då en stor kruka håller mera vatten och då kan skada chiliplantans rötter som inte gillar att så med fötterna i vatten.                                                                                                                                                                                        

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Förkultivera chili inomhus. En enkel Guide!

 1. Johannes Petrone says:

  Det är alltid roligt att titta in denna blogg och finns alltid intressanta inlägg! Det som jag tycker är svårast är just att reglera temperaturen. Vad får det för effekt på plantorna om man inte sänker temperaturen vid tillväxten utan behåller den runt 25 grader? Även om lysrör inte genererar så mycket värme samt att jag har ett par fläktar som rör om en del så blir det ändå rätt varmt i min lilla växthörna 🙂

 2. Stig Häggkvist says:

  Effekten om man inte sänker temperaturen blir att plantorna växer fortare och blir då ofta mera långsträckta och inte lika kraftig. Vid en lägre temperatur och mycket ljus så blir plantorna starkare och knubbigare.

 3. Michael Vinger says:

  Jättebra guide! Vill bara tillägga att det inte är en bra idé att vattna som vanligt den första tiden efter omplantering, utan ha lite koll hur mycket plantan dricker.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Jo man ska vara lite försiktig. Har man väldränerade krukor så brukar det inte vara något problem då överskotts vattnet rinner ut.

 4. Pär says:

  Jag har aldrig förstått varför mina plantor blev så rangliga men nu ska jag testa att plantera dem djupare. Jag har trott att jag skulle planera dem i samma nivå.

  • Stig Häggkvist says:

   Att plantorna blir rangliga beror mest på att de får för lite ljus i förhållande till temperaturen.

 5. Daniel Karlsson says:

  Skulle man kunna förkultivera I ett akvarium med tropical akvarium lampor på 6500k blir runt 26-27 grader varmt i akvariet.

  • Stig Häggkvist says:

   Ja det går säker bra. När de grott och fått några blad är det bättre att ställa den lite svalare.

   • Daniel Karlsson says:

    En fråga till när man satt ut plantorna under fiberduk. Ska ha son på min balkong sol från 10 till solnedgång. Hur länge ska man ha dom under duken för att vänja dom vid solen. Mellan tummen och pekfingret ? Tack för svar. Första gångs odlare här.

    • Stig Häggkvist says:

     Hej! Svårt att säga exakt tid men under första veckan kan det vara bra att skydda dem några timmar mitt på dagen mot den starka solen.

 6. Andreas Andersson says:

  Hej Stig

  Vilket djup skulle du säga att man ska plantera plantan på efter första omplanteringen. Jag har för mig att någon sa att man kunde sätta den så pass djupt att nästan hela stammen upp till första bladparet döljs? Kan det stämma?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Du kan plantera dem djupt då chili sätter rötter efter stammen så som tomat. Jag brukar stoppa ner dem så att hjärtbladen nästa nuddar jorden. Är de långa och rangliga kan man stoppa ner dem ännu djupare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.