Lamp test Led 18W vs Lågenergi 20W efter 15 dagar.

Lågenergilampan leverera bäst hitintills och jag förstår nu varför. Jag har mätt upp de båda lamporna. Led lampan på 18W drar bara 10,9 Watt den leverera alltså inte 18W. Lågenergilampan drar 19,2 Watt inte så konstigt att lågenergilampan är bättre.

Det verkar som om man kan bli lurad även när det gäller hur mycket effekt som en växt led lampa ska leverera. Jag fortsätter detta test ändå även om det nu är missvisande när det gäller effekten. Har man köpt en led på 18 watt så förväntar man sig att den ska leverera det den utger sig för att leverera annars får man väl ange att den är på 18 watt men att den leverera 11 watt till växterna alltså betydligt mindre än förväntat.

I fortsättningen kommer jag att mäta upp alla belysningar innan testet startar. Här du en växt led belysning så kolla upp den för det är inte säkert att den levererar vad den utger sig för att leverera.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

8 Responses to Lamp test Led 18W vs Lågenergi 20W efter 15 dagar.

 1. Jörgen says:

  Tänkte sätta ner mina nerklippta plantor i källaren i vinter men gissar att dom behöver lite ljus ändå fast dom ska vila å efter mycket letande så hittade jag denna LED-lampa (E27 Kelvin lampa 10W (2700-6500K) Dimbar ) undrar om det kan vara något. Vad tror du? Det går ju att ställa hur mycket ljus den ska ge // Jörgen

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Jörgen!
   En 10W lampa ger inte mycket energi till dina plantor vare sig det är led eller Lågenergi/lysrör. Det bästa och billigaste du kan använda är lysrör. Antingen så köper man en beg eller en ny billig armatur med 2 st 36W lysrör färgkod 840. Häng armaturen ca 50 cm över växterna och låt den vara tänd mellan 10 till 14 timmar per dygn beroende på hur varmt plantorna har det. Vid en temp på 16 – 18 grader är 10 timmars belysning lagom är det varmare 19 – 24 grader så får man öka till ca 14 timmar dygn.

 2. Joel says:

  Angående just lysrör, är 2 st 840 rör de bästa att välja? Inga fördelar att typ mixa med ett 965 rör eller liknande?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Joel

   Om du mixar med 965 så får du mera blått ljus och det kan vara fördelaktigt just vid uppdrivningen men det är bara en marginell skillnad på plantornas utveckling så jag ser ingen större fördel att blanda med 965 som är ganska dyra i inköp.

 3. Jörgen says:

  Hej Stig,
  Nu har jag beställt på wexthuset.se, det blev ett lågenergilampa på 30 W å inte var alltför dyr som är kopplat till en timer å ska hänga över mina plantor i vinter så jag hoppas det blir bättre än min glödlampa jag har nu 🙂
  1250 lm å 6400 K borde ju vara ganska bra

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Jörgen!
   Ja till någon eller några plantor för övervintring går det nog bra med din lampa.

   • Jörgen says:

    Du menar att jag måste ha fler lampor? nu har jag 4 plantor för övervintring å ska sätta ner 3 till. när dom tagit sej efter att jag klippte ner dom.

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Jörgen!
     Det beror på hur stora plantor du har men klipper du ner dem och förvarar dem lite svalare så kan nog lampan räcka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.