Dags för andra omskolningen till större krukor och ny frisk jord!

Idag så fick ett gäng av mina heta chilisorter ny frisk jord och en 1,3 liters perennkruka.
När man ska skola om till större kruka är beroende på hur plantorna utvecklats. Plantans rötter bör ha etabelerat sig väl så att plantan är hanterbar. Ett knep är att försiktigt klämma runt den lilla krukan och sedan lyfta ur plantan och se hur rötterna utvecklats.

Jag blandar min egen chili jord i min 80 liters balja. Jorden består av mörk torv, förmultnad bark, sand och så fuskade jag lite (komposten är frusen) så jag blandade i Weibulls rosjord för att även få en jord med lite lera i. Några liter perlite och naturligtvis gödning Bat guano samt lite Epsom Salt. Jag sätter ner plantorna så djupt att hjärtbladen nästan nuddar jorden.

Har det någon betydelse vad man använder för jord? ja visst har det det. Man tjänar mycket i längden på att använda en bra odla jord, tro mig jag vet…

Det finns ingen anledning att ösa på med för mycket näring då chili inte kan ta emot stora mängder av vissa näringsämnen. Öser man på med för mycket kväve så gynnar det bladtillväxten men kan i slutet hämma fruktsättningen enligt mina försök. jag har därför valt Bat Guano för grundgödsling i stället för hönsgödsel pellets som innehåller mycket mera kväve.

Nu kommer dessa plantor att få växa till sig några veckor under mina lysrör och en temp på ca 18 grader innan det är dags för dem att få ny jord och ny större kruka.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

8 Responses to Dags för andra omskolningen till större krukor och ny frisk jord!

 1. Victor Fantenberg says:

  Måste börja med att säga att du har en otroligt spännande hemsida där jag tagit till mig mycket information. Detta är mitt första år som jag sätter igång med chili och jag är redan helt såld. Mina frön har börjat visa sig nu efter 1 vecka och bladen börjar utvecklas. Nu till mina frågor.
  1. När ska man plantera om?
  2. Hur stor kruka ska jag välja?
  3. Vad ska jag välja för jord vid omplanteringen? (Helst något färdigblandat)

  Tack än en gång för en hemsida som inspirerar 🙂

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Victoria!

   När dina små plantor fått sina riktiga blad karaktärsblad (först kommer hjärtbladen) då kan du plantera om till en liten kruka. Jag använder fyrkantiga 8×8 cm krukor. Jag fyller dem med näringsrik jord, Weibulls rosjord tycker jag är den bästa pås-jorden men det går bra med någon annan odlarjord typ P-jord, U-jord. jag blandar jorden med ca. 10% perlite för att få jorden lite luftigare. Ingen näring de första 3 veckorna då jorden innehåller näring. Efter 3 veckor kan man börja näringsvattna med en flytande näring. det går utmärkt med Blomstra. Man ska bara ta 1/5 av vad som står på flaska och blanda med vatten. Ge näring vid varje bevattningstillfälle.

   Lycka till med din chiliodling!

   • Victor Fantenberg says:

    VICTOR om jag får be! haha.

    När ska man ta ut plantorna från växthuset så att de ska stå fritt så att säga under lampa?

    Tack för alla bra svar 🙂

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Victor!
     Låt dina plantor stå kvar i miniväxthuset till det är dags att plantera dem i en liten kruka med näringsrik jord. Det brukar jag göra när de riktiga bladen (karaktärsbladen) växt till sig. Då brukar även bra med rötter utvecklats.

 2. Petra Elf says:

  Hej!

  Detta är första året jag börjar komma igång ordentligt med chiliodlingen och snart är det dags för mina plantor att omskolas en andra gång. Min fråga är om du kör ner dem i princip så långt ner det går i jorden även andra gången? Bildar de fortfarande rötter från stammen som hamnar under jord även när den blivit lite kraftigare? Jag tryckte ner dem så mycket det gick vid första omskolningen men några har fortfarande ett gäng centimeter stamm under hjärtbladen.

 3. pepe nilsson says:

  Hej
  Nu är det dags för omplantering nr 3 för att ta ut plantorna i växthuset.
  Kan jag gå på riktigt stora krukor nu?
  pepe

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! ja du kan skola om till stora krukor. Var lite försiktig med vattningen i början tills plantan etablerat sig. Jag brukar vattna bara runt plantan i början om det är en liten planta i en stor kruka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.