Du behöver ingen specialbelysning för att odla chilipeppar!

Jag får fortfarande frågor om man måste ha specialbelysning för att hobbyodla
chilipeppar och än en gång så är svaret nej nej nej!

2 st Philips TLD 840 ger bra med ljus vid odling av små chiliplantor. I mina mätningar på ett avstånd av ca 40 cm från ljuskällan så ger rören ca 803 fc = 8600 lux/lumen. Denna ljusmängd räcker gott och väl för att få fina plantor.

Under 2 st 36W rör med reflektor får jag rum med 24 plantor i storlek som på bilderna. När de blir större så kan jag höja till till 80 cm över plantorna och då har jag ca 2000 lux kvar att belysa plantorna med och det räcker för att de ska fortsätta att utvecklas till de får komma ut i växthuset i början på maj.

Tänk på att det är inte bara ljusstyrkan som är avgörande utan det är ljusets färg sammansättning som avgör om det ska växa bra. Philips TL5 HO 865 och T8 Philips TL-D Super 80 840 är de rör jag använde och de kan jag rekommendera.

Philips TL5 HO 54W 865 cirkapris 40:-/60:- st.
Philips TLD 36W 840 cirkapris 30:-/40:- st.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Du behöver ingen specialbelysning för att odla chilipeppar!

 1. Tackar! precis infon jag behövde:)

 2. Robert Kvick says:

  Hej stig!

  Vilka armaturer använder du dig av till TLD 36W 840 Rören?
  Är på jakt efter en billig armatur som är lätt att montera hängande.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Robert!
   Jag använder industriarmaturer med stora reflektorer och de är dyra från 500:- och uppåt. Det går bra med vanliga lysrörsarmaturer som som du skruvar fast 2 öglor i så kan du hänga upp dem.

 3. Örjan says:

  Jag har ett tips om hur man billigt kan ordna lite extra ljus till sina plantor.
  Köp en ViTri räddningsfilt och klipp i rätt bredd och lägg över lysrörsarmaturen. Allt eftersom ljusrampen höjs vecklar man bara ut mer folie. Folien är silverfärgad på ena sidan och guldfärgad på andra och är 150 x 210 cm stor.
  Jag köpte min på apotea.se för 23:- (fri frakt).
  Genom denna enkla åtgärd ökade luxen från 899 till 1492 i min hydro odling.
  +593 lux extra till växterna. 🙂 Jag har billiga T5 lysrörsramper utan reflektorer från biltema.

  En fördel med denna folie är att den är genomskinlig från guldsidan så man ser växterna utifrån när belysningen är tänd.

  Här är en länk till en bild som förklarar hur jag menar.
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/100169194/raddningsfilt.jpg

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Örjan!

   Tack för tipset. Jag har så många belysningar så jag behöver inte anamma denna metod men många andra kommer nog att ha nytta av ditt tips.

  • Annelie says:

   Tack för det tipset, nybörjare här och använde ditt tips… Kanoners

 4. Korpen says:

  Kör också med vanliga Biltema-lysrör och armaturer vilket har gett en dramatisk förbättring för min del i all sin enkelhet. Jag saknar också reflektor så tipset med räddningsfilten var mycket intressant – som sagt. 🙂 Det behövs inte för att mina frön ska gro och få en bra start i sin tillvaro, men som “våren” var förra året gick det inte att flytta ut den tidigaste sådden till balkongen i april som vanligt. Istället var man ju tvungen att i princip hissa upp lysröret halvvägs i taket för att ge ljus åt mer snabbväxande växter också på fönsterbrädan, så en del av plantorna blev ju lidande av ljusbrist oavsett hur man gjorde. Mina gurkor och vattenmeloner framför allt försökte ju kväva det stackars lysröret i sina försök att slingra sig runt det i jakt på ljus.

  Ni som är proffs med ljusmätare och grejer… Fungerar det bra att odla med enbart artificiellt ljus från lysrör på 4000 K (som jag kör med idag), eller behöver man ännu kallare ljus? Lysrören ovan är väl på 6500 K har jag för mig?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det fungerar bra att driva upp chili under 4000K ljus så det behövs inte 6500K för man märker ingen större skillnad.

   • Korpen says:

    Oki – det låter ju bra! Tyckte väl att det fungerat riktigt bra… Får vi en någorlunda normal säsong i år – dvs såna trivialiteter som en vår, och en sommar – så hoppas jag få massvis med främst Sigaretta di Bergamo, men även Santa Fe Grande och Habaneros redan i augusti ute på kolonin.

 5. Maria says:

  Är det möjligt att få frukt på plantorna inomhus året runt? Ska man då ha annan färgkod på lysrören?

  Jag köpte industriarmaturen på biltema. det ska vara 2*28W. har du tips på bra lysrör till den?

 6. Solblomman says:

  Kan man odla asiatiska grönsakar vintertid, från frö med endast belysning? Kan man odla rädisor/ rotsaker också då, om man vill?
  Solblomman

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Ja vist kan man det. Har man tillräckligt med ljus och rätt temp och fruktigt så är det inga problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.