Trips har invaderat växthuset och äter på mina chiliplantor!

Jag har hobbyodlat chili i många år men aldrig råkat ut för denna skadeinsekt. Någon gån ska väl vara den först. vad gör jag nu då? Jo jag har beställt Orius rovstinkfly som ska vara det mest effektiva för att få bort eländet.

Man brukar kunna se Tripsar med blotta ögat på bladens undersidor om man kollar noga de är mycket små. Man kan även se deras svarta exkrementer som prickar på de angripna bladen som i regel har grå lite silverfärgade uppätna ytor. Vissa arter angriper även blommorna så om man tittar efter noga i en blomma kan man se dem sitta där.

Som tur är har inte min Dorset naga planta som jag tävlar med tagit någon större skada. Nyttoinsäkten Orius rovstinkfly har jag beställt från Biobasiq Sverige AB och de levereras till mig på Onsdag. jag kommer att berätta hur man gör för att sätta ut dem i växthuset i ett nytt inlägg senare.

Här kan du läsa mer om Orius rovstinkfly

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

3 Responses to Trips har invaderat växthuset och äter på mina chiliplantor!

 1. sakarias says:

  Mycket intressant område men tyvärr inte lika roligt i praktiken.
  Jag hade själv angrepp av trips förra säsongen och mina Bhut jolokia blad var alldeles gulaprickiga och såg inte alls roliga ut. Som tur var så växte det bra ändå och gav en lagom skörd av frukter. Jag testade att ta en stor bit stam av dessa och satte som stickling med mycket gott resultat, idag är den jättefin och växer så det knakar, blommor sprutar fram i rasande takt och inte ett spår av trips.
  Det ska bli intressant läsning att se hur det går för dej med nyttoinsekterna och jag håller verkligen tummarna för dej att du får ordning på din miljö!

 2. Mattias says:

  Tråkigt att du ska drabbas av sånt elände! Jag har en fråga rörande både trips. Hur ser man skillnad på angrepp av trips och bladlöss? Jag läste någonstans att både trips och bladlöss sprider virus. Är det något man bör oroa sig för ur livsmedelssynpunkt eller är det “bara” växtens hälsa som påverkas?

  Tack för en bra sida!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Mattias!
   Vid löss angrepp så ser man de små oftast gröna lössen och deras vita skinnömsningar på bladen. Bladen kan även krulla ihop sig. Trips är mycket svåra att se. De Amerikanska blomtripsen (Frankliniella occidentalis) kan man i bland se i blommorna då de äter pollen. Man ser även skador på blad där det blir grå silveraktiga fläckar. Man kan även upptäcka små svarta prickar på bladd; blomskaft m.m det är tripsavföring. De virus de kan sprida är bara farligt för växterna ej för oss människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.