Växtbelysning vad är bra och vad är mindre bra?

Detta med växtbelysning är en djungel för den oinvigde. Ska man använda den nya tekniken LED eller går det lika bra med lysrör? Är den dyraste belysningen bäst. Är röd och blå belysning bättre än vit o.s.v. Det är många frågor som man står inför när man ska skaffa belysning till sin hobbyodling av chilipeppar.

Om någon vecka så börjar jag att testa olika sorters växtbelysning igen. Denna gång med flera olika ljuskällor i olika prisklasser.

Jag ska försöka guide dig och berätta var t.ex LED passar bättre än lysrör och vise versa. Du kommer även få se hur plantorna utvecklas under respektive belysningskälla och sedan får du själv ta ställning till vad du vill använda för belysning utifrån just dina behov av ljus.

This entry was posted in Chili odling and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Växtbelysning vad är bra och vad är mindre bra?

  1. Arne says:

    Du skriver aldrig något om HPS lampor !?
    Är i belysningsbranchen och kommer därför över både ljuskällor och armaturer av olika typer och effekter. Kör i år min första Chiliodling. Har kört pelargoner och annat tidigare och alltid använt HPS:er som jag kompletterat med HPL ibland.

    • Stig Häggkvist says:

      Hej Arne! Jag har inte nämnt den lampan HPS och inte MH för det är ju egentligen proffslampor och inte så vanligt att den används av hobbyodlaren. Visst det finns vissa som använder dessa proffslampor och de är bra. En HPS ger ca 2 mikromol/watt och är effektiv. Många som odlar hobbyodlar chili gör det i bostads rum och då tycker inte jag denna lampa är ett bra alternativ på grund av att den ger ifrån sig stora mängder värme och dessutom finns de bara med hög effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.