Vilket ljus är bäst kallt, varmt, rött/blått eller rött/vitt? Nu har det gått 5 veckor.

Nu har plantorna fått stå under respektive ljuskälla i ca. 5 veckor sedan starten. Man kan se en stor skillnad på tillväxt mellan lysrörsbelysning och LED belysning.

Klar bäst har plantorna utvecklats som står under varmvitt (2700K9 och Dagsljus-vit (6500K) När det gäller LED så är det än så länge Venso LED som är bäst. Pepps Butiks LED ligger lite efter men den fungerar bra den med. med tanke på priset så är det rätt hyfsat.

Om ca. en vecka ska jag skola om alla plantor till lite större krukor och sedan får de växa vidare under respektive ljuskälla, vem vet de under LED kanske kommer i fatt men just nu är det ingen tvekan om vilka ljuskällor som är bäst för dessa chiliplantor.

Jag har 4 st plantor under varje ljuskälla och visar upp de som utvecklats bäst under varje källa. Det är ingen större skillnad på de övriga plantorna i utveckling.

Här kan du se hur plantorna såg ut när jag startade.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vilket ljus är bäst kallt, varmt, rött/blått eller rött/vitt? Nu har det gått 5 veckor.

 1. Hans-E says:

  Hej,
  Tack för bra och intressanta och mycket vägledande sidor.
  Intressant försöksuppställning med lysrör/LED.
  Vilka avstånd från plantorna har respektive belysning?
  Vilken bladtemperatur/temperatur har plantorna under respektive uppställning.
  Omvandlar respektive uppsättning lika mycket elektrisk effekt eller är det teoretiska effektvärden? En hel del LED anger teoretiska värden men levererar tyvärr bara hälften.
  Är obekant med LED armaturerna, är de vita, röda, blåa eller en kombination av alla?

  Berömansvärd! Tack!
  /H-E S

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Bladtemperaturen är något lägre vid LED belysning då de inte avger någon strålningsvärme och det påverkar ju naturligtvis tillväxten negativt. De LED jag använder har jag mätt upp så värden stämmer. det är som du säger ganska vanligt att LED bara går på halv effekt så vad som står på lampan kan man inte vara säker på. I en LED är det röd och blå och i en av dem vit röd och blå alltså en kombination av alla färger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.