Plantera en liten chiliplanta direkt till stor kruka!

Visst går det bra att plantera en liten chiliplanta i en stor kruka med mycket jord. Det finns några saker som man bör tänka på. En stor kruka håller mycket vatten och det är viktigt att vattna på rätt sätt för att lyckas. Blir jorden för blöt kan den lilla plantans rötter skadas och då dör plantan. Här använder jag en 20 liters kruka.

Azomite och epsomsalt (magnesium) samt Bat Guano hittar du här.
Sneckenströms Ekohandel

Se filmen här hur jag planterar en lite chili i stor kruka.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

15 Responses to Plantera en liten chiliplanta direkt till stor kruka!

 1. Björn says:

  Fina plantor! Brukar du toppa dem något, och i så fall hur många gånger, eller låter du dem växa fritt? En till fråga: jag har sett att det finns lite olika bat guano, vissa som innehåller mycket kväve medan andra istället är rika på fosfor. Har den du använder NKP 2-12-2?

 2. Stina says:

  Hej och tack för en väldigt trevlig blogg!
  Jag undrar hur stor kruka du skulle rekommendera till mina chiliplantor som nu är ca. 10-15 cm höga. Jag har begränsat med plats men vill att de ska bli så stora och kraftiga som möjligt.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! 4 till 10 liter är vanlig storlek. Det finns krukor som är lite smalare och högre, roskrukor de tar inte lika stor plats. Ju större kruka du har ju större plantor kan du få. Du får skola om i steg om du har lite plats inomhus och så sätter du dem i större kruka vid midsommar då man kan ställa dem i skyddat läge utomhus. Skola om dem i en 3 – 5 liters kruka nu så länge.

 3. Albert says:

  Bra idé som besparar omskolningar. Gjorde detta med mina “Dorset Naga Orange”. Från planta i kaffemugg, vidare till 30 liters kruka med rosjord och benmjöl. 2 veckor har gått.
  Har vattnat lagom efter strorleken av plantan. Den har fått enorma blad men inte skjutit i höjden.
  Ska jag ställa de mindre ljust och hjälpa dem uppåt.

  Odlar också bland flera Tennessee Tear drop och Boliwian Rainbow. Prydnadschilin måhända som blommar kraftigt i kaffemuggar.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Den sort du beskriver Dorset Naga Orange som egentligen inte finns, det finns bara en Dorset Naga och den är röd. Växer på detta sätt och den kommer att sträcka på sig så ge den massor med ljus och ha tålamod. Ps. Dorset Naga är en namn skyddad sort och får inte säljas av andra än Sea Spring seeds som är sortens skapare samt de som fått tillstånd av Sea Spring seeds att sälja frön.

 4. Hasse says:

  Hej Stig. Nu var det ett tag sedan som du satt den lilla plantan i den stora krukan, du har ingen bild du kan lägga upp på den nu så man kan se hur den har vuxit till sig?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Hasse! Har just nu fixat ett inlägg som visar hur plantan utvecklats. Kommer flera uppdateringar i vår och sommar.

 5. nina ruff says:

  Har hört att man ska ta bort dom första blommorna som kommer för att plantan ska bli kraftigare och orka få större frukter. Är detta sant! Mina plantor har redan blomknoppar, en t.o.m. 6 st. Tacksam för svar.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Om man har några blommor så stannar inte växten av nämnvärt i tillväxt. Vissa sorter börjar att sätta knopp tidigt redan när de är 10 – 15 cm höga och då brukar jag plocka bort dem för att trigga den att växa mera. Chili tappar nästan alltid sina blommor i början så plantan reglerar själv när den är redo för frukt. Vill du ha en stor kraftig planta så är det viktigare att du ger plantan en stor kruka med bra jord och jämn bevattning än att man plockar bort blommor. Skaka plantan då och då. Ser du fruktämnen så plocka bort dem tills du tycker att plantan är stor nog. I juni brukar jag låta mina blomma ut för att sätta frukt.

 6. Saleh says:

  Hejsan jag har en fråga stig jag har odlat chili för 2 månader med frön vet du ungefär när det kommer fram lite chili

 7. Saleh says:

  Tack stig för svaret nu vet jag

 8. Anita says:

  Hej,
  var köper man Azomite?

  • Stig Häggkvist says:

   Azomite är svårt att få tag på i Sverige men liknande finns hos Sneckenstroms.se det heter Nytta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.