Led 8:1 kontra Lysrör färg 840 – 965.

Nu har plantorna vuxit under olika belysningskällor ett antal veckor och nu kan man faktiskt se vissa skillnader.

På första bildens så är det chili “Naga Morich” den vänstra plantan har fått stå under Led 8:1 alltså en belysning med mycket rött ljus. Den högra plantan på bilden har fått stå under Lysrör med både färg 965 och 840. Man kan se en viss skillnad både i tillväxt och färg, den under Led är mindre och blekare.

På bild nr 2 så är det chili “7 Pod Brain Strain” den vänstra plantan har fått stå under Led 8:1 alltså en belysning med mycket rött ljus. Den högra har fått stå under lysrör med färg 965. Dett är samma resultat även här, den under lysrör har utvecklats snabbare och är grönare till färgen.

Vad beror detta på? Lysrören ger mera blått ljus än Led belysningen, det blå ljuset främjar både klorofyllbildningen (gröna färgen) och breddtillväxt. Lysrör avger även IR-strålningen (IR, värmestrålning), IR-strålningen från lysrören påverkar plantorna genom att höja bladtemperaturen och på så sätt öka avdunstningen. Låg bladtemperatur leder till långsammare utveckling av plantorna. Led-belysningen avger mycket lite till nästan igen alls av infraröd strålning. Detta skulle man ju kunna kompensera genom att höja temperaturen i lokalen men då håller inte argumentet “energisparande” som jag återkommer till senare i ett nytt inlägg.

De belysningar som jag använder vid testerna har samma watt styrka för att de ska bli rättvist, de hänger även på samma avstånd ifrån plantorna.

Än så länge så är det ingen tvekan om att rätt lysrör vid uppdrivning av chiliplantor fungerar minst lika bra om inte bättre än Led belysning för växter med förhållandet 8:1 Argument som påstår att Led 8:1 skulle vara effektivare och bättre för uppdrivning av chili tror jag inte på.

Har du någon annan erfarenhet som bevisar motsatsen till det jag hitintills kommit fram till så kommentera gärna mitt inlägg.

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

11 Responses to Led 8:1 kontra Lysrör färg 840 – 965.

 1. Mats says:

  Bra att du testar ordentligt istället för att gå på försäljarnas argument! Om jag skulle ha gjort ett sådant här test själv så skulle jag se till att jämföra 8:1-led mot 827-lysrör, snarare än mot 840-865-lysrör. Precis som du säger så innehåller ju 865-lysrör mycket mer blått ljus än både 8:1-led och 827-lysrör och då är det inte så konstigt om du får mer grönväxt från lysrören som resultat, eftersom det är just detta som det blåa ljuset åstadkommer. Sen undrar jag lite över avståndet mellan lamporna och plantorna också. I princip kan man ju ha lamporna 10-15 cm från plantorna, och med tanke på att ljusets styrka avtar med kvadraten med avståndet och med tanke på att olika lampor utvecklar olika mycket värme så blir ju detta också en ganska stark faktor att ta med i beräkningarna när man jämför ljuskällor, dvs 10 cm från plantorna är fyra gånger så starkt som 20cm från plantorna även om det bara handlar om några centimeter, etc. Det framgår inte heller här vilken röd våglängd det är i dina LED-lampor, dvs om det är 660nm eller 630nm eller båda, eller vad det där. (Personligen förespråkar jag personligen för övrigt lysrör som huvudbelysning, och röda LED-lampor som komplement.)

  Många frågor. 🙂

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Mats.

   Varför jag inte testar denna led belysning mot lysrör med färg 827 är för att de vanligaste färgerna på lysrör som man andväder vid uppdrivning av växter är 840 och 965. Det finns ju många påståenden om att just denna kombination av Led färger skulle vara bättre och mera effektiv att använda än den lysrörsbelysning som är mest använd vid uppdrivning av växter. Men det är som du säger mera rätt att testa den mot 827 men det är inte många som använder bara den lysrörsfärgen vid uppdrivning av växter.

   Det står ju ingenstans i reklam eller på växt led sidorna att Röd led är bättre än varmvita lysrör utan det står att Led är mycket bra och mer effektiv än många andra belysningskällor och då räknar jag med att de menar de som är vanligast att använda vid uppdrivning av växter

   Nu finns data på Parus 8:1:1 i huvudmenyn här på sidan under BELYSNINGSTEST

 2. Schonke says:

  Det är väldigt mycket hype inom LED-området och fullkomligt absurda påståenden från tillverkare/återförsäljare.

  De LED-belysningar med låg effekt som säljs på diverse ställen är skit. Ofta har de väldigt dåliga dioder istället för högeffektiva 3W-dioder (dock verkar det inte vara fallet för Parusen du testade.) För att få effektiva LED-belysningar som är långt bättre än lysrör och närmar sig högtrycksnatrium får man lägga ett par tusenlappar (http://www.hydrogrowled.com/Penetrator-84X-PRO-LED-Grow-Light-P84.aspx eller http://www.gothamhydroponics.com/featured-products/lighthouse-hydro-blackstar-240w-led-grow-light-uv.html är populära exempel.)

  Många tillverkare påstår att deras 90W lampor skulle kunna ersätta 400-600W högtrycksnatrium vilket är helt absurt. Konsensus bland personer som använder LED verkar snarare vara att du behöver knappt 2/3 av effekten för att få likvärdigt, och även då är penetrationen mycket sämre. Värt att nämna i samband med effekten är dessutom att alla tillverkare kör sina dioder på underspänning för att öka livslängden och minska värmen. En 3W diod körs ofta på 1.8W.

  Än når inte LED upp till professionella lampors prestanda, men ge det ett par år till så kommer de nog stort. Vad jag tycker är intressantast är vad man får för resultat per watt eftersom det ger besparingar i längden. 🙂

 3. Stig Häggkvist says:

  Hej!
  Att vissa led med låg effekt skulle vara skit det vet jag inget om så det får stå för dig men jag kan hålla med om att man får nog inte den effekt man skulle vilja ha för den summa pengar men lägger ut. Alla de växt led belysningar som jag testat fungerar mer eller mindre bra. De som hitintills är bäst är de belysningarna som har ett bredare ljusspektrum än de som bara har rött och blått i förhållande 8:1. Bar rött och blått är nog bra till “vuxna chiliväxter” men det är ju lysrör med. Jag testar bara belysningar som är riktade till oss hobbyodlare så jag jämför ju inte med t.ex högtrycksnatrium och liknande utan enbart mot lysrör och lågenergi lampor.

  Det jag är ute efter i mina tester är om man får bättre och finare chiliplantor om man använder led för växter i stället för lysrör och lågenergi lampor. I de tester jag gjort hitintills så finns det inget som tyder på detta. Jag har ej heller sparat någon energi då jag alltid testar belysningar med samma watt styrka mot varandra. Så enligt mig finns det ingen anledning att köpa dyr led belysning för växter om man ska starta med hobbyodling av chili.

  Lysrör och lågenergi lampor har ett bredare ljus spektrum än led för växter och jag tror att led leverantörerna måste konstruera sina belysningar med ett bredare ljusspektrum och inte bara koncentrera sig på de röda och blå frekvenser som de har i dag för att få ett bättre resultat.

  För att berätta hur fel det kan bli när man diskuterar med en av Sveriges största växt led leverantör så kan jag berätta följande:
  Jag berättade att jag fick ett mycket bra resultat genom att odla chili under mina lysrör med 6500K och 4000K
  Han svarade då:
  Jag kan inte förstå hur du kan få ett bra resultat under vitt Ljus!
  Vet inte en av Sveriges största växt led leverantör att vitt ljus innehåller alla färger även rött och blått? Ni må tro att jag blev förvånad…

 4. Ida says:

  Jag är sååå glad att jag har hittat till din blogg! Jag skrev en kommentar på ett annat av dina inlägg om LED vs lysrör från min iPad men den kommentarer verkar ha försvunnit någonstans (jag hittar den inte nu från datorn i alla fall) men det spelar ingen roll för nu har jag genom det här inlägget fått svar på mina frågor.

  Även om jag själv inte är en chilifantast kommer jag att återvända, här finns mycket att förkovra sig i!

 5. Stig Häggkvist says:

  Hej Ida!
  Nej din förra kommentar har inte försvunnit det är bara så att jag måste godkänna den första kommentaren för att den ska synas, när den är godkänd så kommer dina andra kommentarer som görs i framtiden att publiceras direkt.

  Jag har nu svarat på dina funderingar i din förra kommentar.

 6. Ida says:

  Hej igen!
  Nu ser jag vad du menar. Ursäkta att jag är lite förvirrad… 😉 Och tack för svaren!

 7. Daniel says:

  Hej Mats,

  Vad är det för watt på dina lysrör? Jag funderar på att köpa lysrör och antingen bygga egen armatur eller köpa färdig, beroende på om jag går på 14w eller 24w. Men jag funderar på om 2x14W räcker bra till en chiliodling eller om de behöver 2x24W i stället.

  Ha det gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.