Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

Nu blommar många av mina Habanero sorter även fast många av dem inte är högre än 15 – 30 cm. Här är det den Afrikanska chilin “Africano” som har satt blommor” Ska man ta bort blommorna? Varför tar man bort blommorna?

En planta som sätter blommor och och frukt får lägga mycket av sin energi på just detta och då finns det mindre energi kvar för plantan att utveckla blad och växa sig större. Om man plockar bort blommorna så växer plantan och bladmassa snabbare. När ska man sluta med att plocka bort blommorna? Det är lite olika beroende på sort och när man började att driva upp plantan, är man väldigt sent ute april – maj så brukar jag inte plocka bort blommorna på mina Habanero sorter då det tar så lång tid för plantorna att utveckla mogna frukter.

Det sägs även att om man plockar bort blommorna tidigt så ska plantorna ge mera samt större frukter men jag har inte märkt någon större skillnad.

De plantor jag börjar driva upp i Dec – Jan slutar jag att plocka bort blommorna på när Habanero plantor nått en höjd av ca 40 – 60 cm och fått en kraftig bladmassa. Om man vill ha lite tidig frukt så kan man lämna några få blommor som om de pollineras kommer att ge frukt.

Att plocka av blommorna är inget måste de flesta plantorna kommer att växa sig stora ändå men det kanske tar lite längre tid. Jag brukar låta en del plantor blomma, för visst är det trevligt att få lite tidiga chilifrukter i feb – maj

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

16 Responses to Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

 1. Markus says:

  Hej. Mina plantor har börjat blomma lite tidigt, 15,20 cm, hur tidigt kan man ta bort blomman, redan vi minsta lilla knopp eller ska man vänta tills den utvecklats lite?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Markus!
   Man brukar plocka bort både blommor och blomknoppar för att plantan ska lägga kraften på att växa istället för att utveckla blommor och frukt. Man behöver inte göra detta utan kan låta dem vara kvar om man vill, då kan man få lite tidig frukt, plantan växer ändå men inte lika fort. Jag brukar lämna några stycken som jag sedan pollinerar för hand för att sedan kanske få lite tidig frukt. Plantorna brukar lätt tappa blommorna inomhus men det kommer nya hela tiden så det är ingen fara.

   • Markus says:

    Tack för svar. Tänkte mest om man bör låta knoppen utvecklas lite eller om man kan ta bort den så fort man ser aning till en knopp. Tänkte mest om plantan kan ta skada av att ta bort knopp för tidigt
    Har lite frågor om andra frågor också om det går för sig! Är det lättast att ta det på bloggen eller har du någon mailadress?

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Markus!
     Nej plantorna tar inte skada av att du plockar bort blommor och knoppar, den sätter nya hela tiden. Du kan använda formuläret “Kontakt” knappen för att ställa frågor till mig så får du svar via e-mail.

 2. c. aiser says:

  Jag odlar inomhus, då jag bor i lägenhet och inte har balkong. Plantorna har börjat blomma men alla blommor faller av så fort de har slagit ut. Undrar hur ska jag göra för att få plantorna att bära frukt?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! det kan vara för torr luft. Spraya dem med vatten på kvällen. Sedan är det naturligt att plantorna släpper blommor i början då den själv reglerar hur mycket frukt den kan bära så du kommer nog få frukt senare.

 3. Anders Dahlin says:

  Skall man plocka “tjuvar” som man gör på tomater, när det gäller habanero?

 4. Johanna says:

  Jag köpte i början av juni en chiliplanta som redan hade frukter -ovanligt? Den är planterad i en stor rymlig kruka och står ljust i uterummet. Jag har nu varit på borta några veckor (de har fått vatten under tiden) och när jag kom hem igen så hade plantan fått en del blommor samt knoppar. Är helt ny på detta och undrar vad jag bör göra nu? Alla frukterna är kvar och verkar trivas…

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Låt alla blommor vara kvar och gläds åt alla frukt som nu finns och de kommande. Blommor plockar man bara bort i början av plantans liv för att den ska lägga kraften på att växa sig större.

 5. Catherine says:

  Hej Stig!
  Så roligt att ha hittat din sida. En mycket bra sida. Jag är nybörjare och inser att jag har gjort en massa fel gällande chilin. Men de har växt och är långa, stora med fina blad. Jag planterade om min Starfish Yellow när den hade blommor så den tappade alla blommor och de har inte kommit tillbaka än, antar att den blev stressad. Har du tips på vad jag kan göra för att den ska må bra och få tillbaka blommorna eller ska jag vänta? Jag har även insett att man ska beskära? Det hade jag missat helt och har inte gjort alls. De sorter jag har är: Starfish Yellow, Habanero Lemon, Chiluace Negro. Habanero Lemon har fått frukt så jag vågar inte klippa i den nu, men jag har förstått att växtsättet är buskigt? Plantorna mår som sagt bra men är långa och stora, ca 60 cm. Ska jag klippa ner de innan vintern? Just nu står de i ett söderfönster men jag har tillskottsbelysning till höst/vinter som de ska få stå under när det är dags.

  Tack ännu en gång för en jättebra sida!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Kul att du hittat hit. Beskära chili ska man normalt inte göra, jag gör det sällan utan låter dem växa fritt. Att de tappar blommor är normalt i början av blomningen. Inomhus så har vi för torr luft så ett tips är att spraya dem morgon och kväll med en fin dusch vatten. När du ska vinterförvara dem så klipp ner vattna sparsamt och ge dem tillskotts ljus och lite lägre temp 16 – 18 grader.

 6. Lina says:

  Hej Stig, tack för de fina filmerna och att du delar med dig av din kunskap!

  Jag började odla lite chili i år och har ännu inte lyckats få några frukter. Jag odlar inomhus i lägenhet och har även haft plantorna på inglasad balkong i norrläge tills nyligen. Det blir varmt där men ingen straffande sol. Jag hade otur och fick trips på plantorna innan första omskolningen. Jag har genom att ta bort infekterade blad och sprutning med en blanding av neem olja lyckats bli av med ohyran så vitt jag kan se. Vid andra omskolningen hade jag hittat din superba sida och kände att jag fick till jorden bra. Jag odlar en Trinidad Scorpion Moruga Blend som under hela tiden, även när de hade ohyra, har haft blommor. Dessa har dock alltid trillat av innan det blivit något. Plantorna är kraftiga med välutvecklade blad och ser ut att trivas. De har en tendens att se lite ledsna ut ibland så jag dushar dem morgon och kväll. Åsikterna om detta är naturligt går isär på nätet men jag personligen håller med dig om att det inte kan vara bra med vattenstress. Jag kör regelbunden vattning men dränker aldrig och ger regelbunden näring. Jag har haft dem i söderläge men gillar inte att de blir så ledsen där så jag flyttade till västerläge. Jag har även gått med en liten mjuk pensel och duttat i blommorna eftersom jag inte har tillgång till insekter. Är det för sent på året att förvänta sig att det ska hinna bli frukter? Alla säger att det är normalt att blommorna trillar av men efter nu flera månader börjar jag misströsta.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! ha tåla mod frukter kommer. Pensel behövs ej det räcker om du skaka plantorna lätt då och då för att hjälpa dem med pollineringen.

 7. Madeleine says:

  Hej!
  Jag har en liten okänd chiliplanta som stått i köksfönstret i sommar. Nu har den börjat blomma och växa som bara den, så jag undrar om jag ska nypa bort blommorna eller kommer den att ge frukt så här års? Jag flyttade den till växtbelysningen där jag har sticklingar från tomater, där det är ca 22 grader, så jag tänker att det kanske utvecklas frukt iom det?

  En till undring, kan jag ta in chiliplantor som stått på balkongen fram tills nu (kunde ej ta in tidigare pga bladlöss) eller kommer de att få temperaturchock? Jag hade ställt in mig på att låta plantorna på balkongen dö till följd av angreppet, men istället började de ge nya blommor samt frukt. Så det känns trist att låta dem dö nu när de visat starka livstecken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.