Ett extra tillskott av magnesium mot gulnande blad?

Många gånger så är gulnande och ihop krullade blad på chili ett tecken på brist av magnesium, många jordar är fattiga på just magnesium. Magnesium lakas även ur ganska for om man överbevattnar. Jag fick ett tips av vår trädgårdsmästare att använda “Epsom salt/ bittersalt” det skulle förbättrar plantans upptagning av fosfor och kväve och se till att plantan inte lider brist på magnesium och svavel.

Magnesium och är mycket viktiga för plantornas tillväxt. Magnesium hjälper växterna i förberedelserna att bilda klorofyll, bidrar till växternas förmåga att absorbera kväve och fosfor från marken, det stärker också cellväggen hos växten.

Man kan blanda ut Epsom salt (1 msk. Per liter vatten) och sedan vattna plantorna 1 gång i veckan med denna lösning eller så häller man en rågad msk direkt på jorden i krukan så lakas det ur vid vattningen.

Obs. Gulnande blad kan även vara ett tecken på överbevattning

Detta är inget som jag testat men jag ska göra det på några plantor för att se om de reagerar nämnvärt på detta Epsom salt/ bittersalt som ett näringstillskott.

Det påstås även att chili plantor växer bättre och blir större jämfört med om de gödslats med enbart kommersiella gödningsämnen.

Epsom salt kan du köpa hos Sneckenströms Ekohandel, klicka här.

Har du någon erfarenhet av Epsom salt/ bittersalt som ett näringstillskott?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ett extra tillskott av magnesium mot gulnande blad?

 1. Henrik says:

  Hej Stig, vart får man tag i detta Epsomsalt? Vill prova!

 2. Annika says:

  Nu ska här ut och googlas om epsom-salt, låter intressant!

 3. Mats says:

  Magnesium hänger ihop med Kalium (K:et i “NPK”). Om man har mycket Kalium i sin näring, vilket är bra för tillväxt av blommor/frukter, så behövs det också mer magnesium. Symptomen för “för mycket kalium” är alltså nästan exakt samma som vid “för lite magnesium”, dvs man kan se det som två sidor av samma mynt. …men eftersom plantorna gillar Kalium är det bättre att tänka på det som “för lite magnesium” än “för mycket kalium”, och tillsätta lite epsomsalt istället för att minska på Kaliumet.

  Om jag nu inte fattat helt fel. Ta det jag skriver med en nypa (epsom)salt.

 4. Mattias says:

  Hur har det gått nu ? Blev det bra resultat?
  Jag har köpt hem lite Epsom salt nu. Kan man vattna sin chili med det här, även om man inte ser några tecken på att plantan mår dåligt. Som en lite extra boost för tillväxten ?
  Och så undrar jag ifall det är en god idé att blanda ut saltet med tex nässelvatten eller växtnäringen man köper i butiken och vattna med det en gång i veckan?

  Mvh
  Mattias

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Mattias!
   Jo jag tycker att plantorna växer bättre och ser även friskare ut. Jag ger dem bara var 14 dag och inte mycket utan bara 1 tsk till 1 msk beroende på kruk storlek. Jag strör det på jorden och vattnar ner, då har man bättre kontroll på hur mycket varje planta får men det går att blanda i vatten.
   Jag ger dem även Epsom salt (magnesium) i förebyggande syfte för att slippa problem på grund av brist och för att de lättare ska kunna ta upp kväve.

   Vanliga Symtom vid brist. Vävnaden runt bladets vener bleknar och gulnar. Bladen kan vara gula eller vita med ett nätverk av gröna vener, bladens toppar skruvar sig och dör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.