Trångt i krukorna, dax för lite omskolning igen!

Oj vad mina chiliplantor växer, de börjar få det trångt i de små plant krukorna. Oftast så märker man att det är dax att skola om när de små plantorna torkar ur väldigt snabbt, detta beror ofta på att plantan bildat mycket rötter som börjar fylla ut krukan.

Det bästa sättet att kolla om det är dax för omskolning är att ta upp plantan ur krukan och titta på hur rötterna ser ut och hur de har utvecklats i krukan. Tryck på krukan lite lätt runt om och vänd upp o ner på plantan, ta tag i plantans stam och ta bort krukan försiktigt. Det brukar bli en kraftig och ganska tät rotsamling i botten av planta och det är också ett tecken på att den vill ha mera utrymme.

I dag så platerade jag om ett 20 tal plantor till en 1.3 liters perennkruka med en proffs rosjord från Weibulls. Denna jord är den bästa jag testat hittills då de plantor som fått den jorden växer bäst av alla min plantor, jag testar även P-jord, U-jord och ICA eco jord. Jag blandar ut jorden med ca. 10% perlite.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

2 Responses to Trångt i krukorna, dax för lite omskolning igen!

 1. Niklas says:

  Hej Stig
  Var köper man rosjord. Tänker att det är rätt stor skillnad på P och U jord i form av vad de tillsätter. U jord är väl tänkt att ge näring över hela sommaren om jag minns rätt?

 2. Stig Häggkvist says:

  Hej Nicklas!
  Det finns en många olika Rosjords blandningar att köpa men den jag tycker är bra och har fått ett bra resultat med är Weibulls proffs rosjord, jag köper den i 40 liters säckar på “Granngården” men det finns att köpa i flera växtbutiker som säljer Weibulls olika jordtyper jord.

  Weibulls proffs rosjord “Rosjord av den bästa torven med kogödsel och kisellera, som ger säker etablering och god tillväxt . Jorden består enbart av naturliga råvaror och är godkänd för ekologisk odling.”

  Ja U-jorden är gödslad med både lång- och korttidsverkande gödsel för att räcka under en längre period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.