Jag är kanske för pretentiös när jag odlar mina heta chili från Trinidad Tobago?

tempJag försöker att i den mån det går att efterlikna mina plantors naturliga växtmiljö när det gäller temperatur m.m. Om vi tar temperaturen i Trinidad Tobago så understiger den sälla +20
grader nattetid någon gång om året, varmt och härligt klimat tycker nog vi nordbor och det tycker nog chilisorterna där ifrån med.

 

Vad händer med dessa plantor om vi ger dem en natt temperatur på under 16 grader? Enligt de uppgifter jag fått så påverkar det plantorna negativt, ja de dör inte av det men de växer inte lika bra, blommorna utveckals sämre och det medför att tillgången på frukter kommer att bli mycket sämre.

De slutsatser jag dragit av denna info är att dessa tropiska chilisorter mår bättre av att få var
kvar inomhus under mycket belysning till vi får varmare nätter, ja tempen ska inte understiga 16 grader

Jag ställde frågan till Judy på PepperLover, USA som har odlat dessa heta sorter i många år

Thank you for the reply and feedback.
Peppers love heat they hate cold weather the best temperature is when it is over 60-62F in night time they will grow faster and produce bigger crop now they will still give you some pods at lower temperature but they grow slow and produce less pods if the temperature is lower than 60F

Judy
PepperLover.com
Culturally Peppered

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

7 Responses to Jag är kanske för pretentiös när jag odlar mina heta chili från Trinidad Tobago?

 1. Mats says:

  Mina plantor (även chinense-sorter) står redan utomhus, dvs inte i växthus, och har gjort det ett par veckor redan, med undantag för att jag tagit in dem under nätter där temperaturen understiger noll grader. Det är förstås ganska extremt. De gillar ju annars värme, precis som du skriver. Anledningen till att jag gör såhär är att jag på lååååååång sikt vill bidra till att ta fram sorter som fungerar att odla utomhus i Sverige, både på så vis att jag är intresserad av att ta reda på vilka sorter som redan är tåliga för sådan behandling, men också på så vis att tuff behandling skapar ett naturligt urval som på sikt kan ge lokalt anpassade chilisorter för nordligt klimat, även om denna anpassning eventuellt blir ganska marginell om man inte odlar en herrans massa år. Hälften av plantorna mår riktigt kass av den här behandlingen, såklart, men vissa tycks inte alls ta så illa vid sig som man skulle kunna tro. Några stycken är döda.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Mats!

   Jo jag vet att man kan härda växter genom att utsätta den för låga temperaturer,
   men jag vet även att om man ska lyckas med det så det är viktigt att inte utsätta den för skadliga temperaturer. Jag tror inte det går att avhärda de värmekrävande Capsicum .chinense sortena så de klarar vårt kyliga vår och höst klimat.

   Växthormonet “ABA” spelar en roll för växtens motståndskraft mot låga temperaturer och hur man får den att öka har jag ingen aning om.

   Lycka till med ditt experiment!

   • Mats says:

    En Chinense-sort som utmärker sig när det gäller att klara kyla bra är Aji Brown, har jag märkt. Tydlig skillnad gentemot andra Chinense-sorter som jag odlat.

    Det gör mig inte så mycket om plantorna bara växer marginellt under de kallare temperaturerna, för en liten aning växer de ändå, inte minst när det gäller rötterna. Sen när temperaturerna ökar så tar sig dessa plantor sig snabbt pga att de redan är väl rotade i jorden så åtminstone en del av det man “förlorat” genom att inte ha dem varmt från början får man tillbaka då värmen kommer. Dessutom hinner rötterna växa sig djupare ner i marken om man planterar ut lite “för tidigt”, så om det blir en väldigt varm och torr sommar så har man ändå rötter en god bit ner i jorden där det finns mer fukt, vilket gör att man inte behöver vattna plantorna så mycket heller, om det inte blir helt extremt torrt och varmt. På det hela taget handlar mitt odlande ganska mycket om att inte behöva lägga ner så mycket jobb på odlandet kan man säga. I år har jag provat att sätta ut ca 200 små plant-pluggar direkt ut i trädgårdslandet (igår) med fiberduk ovanpå för att se hur plantorna klarar att ta sig då. Istället för några få stora plantor kan man ju köra många små (med tanke på att man har mindre platsbrist utomhus än inomhus i allmänhet).

    Men visst får man bättre resultat om man odlar i växthus, med växtbelysning, och ger anpassad näring och så vidare. Det försöker jag verkligen inte förneka. 🙂

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Mats!
     Kul att du försöker odla chili på friland här i Sverige för det är det inte många som lyckats med. Nu vet jag inte vad det är för sorter du odlar men om det är tex. C.chinense sorter så tror jag det kommer bli svårt att lyckas utan täckning av plantorna då de är mycket värmekrävande. Ett problem till som kommer att upp stå just nu när det fortfarande är kallt i jorden “Kallt om fötterna och varmt huvudet” När chiliplantor står i kall jord så växer rötterna mycket sämmre och blir ganska inaktiva och då minskar utaget av näring, då uppstå flera problem för plantan om det är varmt ovan jord. För att en värmekrävande chiliplanta ska utvecklas bra måste vissa kriterier vara uppfyllda och de är väldigt svårt att uppnå dessa på friland i vårt nordiska klimat och det är därför det är lättare att lyckas i växthus, inomhus m.m. där man någorlunda kan efterlikna plantans naturliga miljö.

     Lycka till med din frilandsodling och berätta gärna hur det går i fortsättningen.

 2. Niklas Gunnar Solstickan Malmberg says:

  Helt plötsligt känns miniväxthuset jag köpte till vardagsrummet ännu bättre. Varje gång ja drar upp dragkedjan för att kolla till dom får ja en liten värmepust i ansiktet, så där är det nog varmt och gott, kör de som inte kommit upp och de som har kommit upp men fortfarande inte planterats om där inne, som en gro-station. 🙂

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Niklas Gunnar!
   Ja där inne trivs de nog förträffligt, de vill ju ha varmt och skönt!

   • Niklas Gunnar Solstickan Malmberg says:

    Tittade just till dom, på bara 2 dagar har mina Serrano Tampiqueño dragit på sig nästan 2 centimeter till, så snabba var de inte innan växthuset. 🙂 Mycket grönare åsså! Hoppas det funkar lika bra till physalisarna som finns i samma grostation. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.