Varför tappar chiliplantorna sina blommor?

Det är ett ganska vanligt fenomen att chiliplantorna tappar sina blommor det kallas för att de aborterar när de fäller sin blommorna på det sättet. Det kan betyda att plantan inte mår bra och vanligast orsaken är för stora temperatursvängningar för varmt eller kallt eller att plantan lider av näringsbrist och blir stressad, för liten kruka, för lite vatten, för mycket vatten.

Var noga med att hålla en jämn vattning och ge en liten giva näring regelbundet i stället för en stor giva näring t.ex 1 ggr i veckan. Se till att det inte blir för stora temperatursvängningar på nätterna.
Att chiliplantorna tappar lite av sina blommor är ett naturligt fenomen om de t.ex inte blir pollinerade. Det kommer nya blommor då chiliplantorna blommar relativt länge.

För att gynna plantans blommning och senare dess fruktsättning så ger jag mina plantor Benmjöl som är är ett långsamt gödsel med mycket fosfor och inte lika mycket kväve.

Benmjöl är rik på fosfor (P) som främjar blombildning, fruktsättning och rotbildning samt kväve (N) som främjar tillväxt och frodigt gröna blad.

Benmjöl innnehåller 7 % kväve och 9 % fosfor och mikroämnen. Det är alltså ett NP 7-9 samt mikronäringsämnen gödselmedel.

När jag ger denna näring så drar jag ner på annan näring som innehåller mycket kväve (N)
Jag strör den på jorden och rör om och vattnar sedan ner det hela man kan även blanda i jorden vid omskolning till större kruka.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

6 Responses to Varför tappar chiliplantorna sina blommor?

 1. Helena says:

  Hur mycket benmjöl ger du plantan och hur ofta?
  Jag har fått en planta av en bekant och den har tappat några blommor med “kvist” och allt. Det har varit en kall period nu, så kanske att den inte fått tillräckligt med värme. Har den i ett söderfönster inomhus.
  Annars har den växt bra och har massor av små blommor på gång. Den står i en 3-4 liters kruka.
  Enligt min bekant är det en cayenne peppar. Men hon visste inte så noga..

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Jag ger inte benmjöl till mina plantor. Använd en bra flytande näring typ Blomstar växtnäring och blanda 2 kryddmått till varje liter vatten och använd detta varje gång du vattnar.

   • Lars-Olof says:

    Hej Stig! I artikeln skriver du att du ger dina plantor benmjöl, men i svaret ovan skriver du att du inte ger dina plantor benmjöl. Hur menar du egentligen?

    • Stig Häggkvist says:

     Hej! Jag ger inte mina plantor benmjöl längre då jag använder en gödning med mycket P och K som jag grundar mina krukor med när de skolas om till slutkrukor 30 – 50 liter. När sedan plantorna växt till sig så finns allt de behöver i P och K i jorden.

 2. Lennart Forss says:

  Hej! Vilken bra information du har.Jag är lite av nybörjare
  Har planterat Sweet Banana,Lipari,Jalapenjo,Nikita,California Wonder,Lombardi sötpeppar i januari
  Alla utom California Wonder har börjat få frukter.
  Nikita var först ut,men det verkar som om de får 1-2 frukter som växt sej ganska stora,4-5 cm,och att det tagit orken ur dem för sedan är det mest blommor.
  Jag har haft dem ute i växthuset succesivt mer och mer. Går inte att undvika att temperaturen blir sådär25-30grader trots ventilation. Vissa har tappat en del blommor. Kanske har med det att göra o en del av de andra faktorerna du nämner?
  Har läst att gräsklipp är bra att lägga överst på jorden i krukan? Vad tror du om det?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Ja visst kan du lägga gräsklipp ovan i krukan det hjälper till att hålla fukten och så får den en extra närings kick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.