När ska man så och förkultivera chilipeppar inomhus?

Nu är det inte lång tid kvar tills det är dags att så och börja förkultivera
vissa sorters chilipeppar inför chili säsongen 2014. Många av Capsicum chinense
sorterna tar mycket lång tid på sig från frö tills att plantan ger mogen frukt så jag brukar börja gro mina heta sorter i mitten och slutet av december. Capsicum annuum och Capsicum baccatum brukar jag starta i februari – mars.

En sak man bör tänka på är att inte starta allt för många plantor då de kommer att ta stor plats inomhus. Plantorna kommer att stanna och växa inomhus till temperaturen tillåter
att de ställs ut och det brukar vara vid midsommartid om man inte har växthus eller någon annan skyddad varm plats.

Om man nu inte har plats för plantor inomhus när de växt sig större så är det bättre att vänta med för förkultivering tills i slutet på januari. Om man ställer ut sina plantor för tidigt då temperaturen fortfarande är för låg utomhus så har den tid och arbete man lagt ner från mitten av december varit förgäves.

Vid låg temperatur kommer plantorna att stanna upp i tillväxt och även ge mindre frukt till hösten. Chili är tropiska och subtropiska växter som inte trivs i temperaturer under 16 grader vid 15 grader stannar tillväxten upp helt och vid en temperatur under 10 grader så dör de flesta plantorna eller får bestående skador.

Hur man kan göra frö att starta sina fröer det hittar du här.

Förkultivera chili inomhus.

Articulo publicado en Chili odling. Guarda el enlace permanente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.