Test av Airpot kruka mod vanlig odlarkruka.

Jag har aldrig testat dessa Airpot krukor med en massa hål i men nu ska jag göra ett test och se om påstående som “snabbare tillväxt och större plantor” stämmer, ja det kan man läsa på sidor som säljer dessa krukor.

Jag har två Airpot krukor a 10 liter och två odlarkrukor a 10 liter. De plantor jag testar på är en het chili med namn Naga Brain Chocolate som är en korsning mellan Dorset Naga och 7 Pot Brain Strain.

Hur det går kommer du att kunna följa här. Det har nu gott 13 dagar sedan plantorna fick hoppa ner i sina krukor. Ljus får de från 72W lysrör i en industriarmatur

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Test av Airpot kruka mod vanlig odlarkruka.

 1. Alex says:

  Jag testade detta förra året där jag planterade om i flera omgångar till större airpot, det visade sig att skillnaden blev ganska stor, plantorna i airpot blev mycket större i förhållande till vanliga krukor.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Planterade du även om i vanliga krukor samtidigt så du kunde se skillnaden? Jag ska bara kolla skillnaden i 10 liters krukor. När man läser om dessa krukor står det inget om att man ska plantera om i större Airpot för att få stora fina stora plantor. Det man kan läsa om dessa krukor är “genererar snabbare tillväxt, ökar rotmassan, förbättrar näringsupptagningen, förbättrar syresättningen och levererar större skördar”

 2. Alex says:

  Ja jag planterad även i vanliga krukor och skillnaden blev kanska stor tyckte jag. Jag gick från Airpot 1L till 6L och efter 6L så hade plantorna avsevärt större rotsystem men även själva plantan var större än vanlig kruka. Planterade även i 1st 15L men den torkade ut snabbt i växthuset så det gäller att hålla koll på dom, ett tips är att ställa Airpots i ett djupare kruk fat så att vattnet när upp till jorden under.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Om man byter till större kruka så finns det ju mera för plantan att växa sig stor i och så fungerar det även i vanliga krukor så det är inget märkvärdigt med detta fenomen. Vad jag vill kolla är om det växter snabbare och blir en finare planta som ger mera skörd i Airpot kruka. Jag kommer inte att byta upp till större kruka utan de får stå i dessa krukor hela tiden.

 3. Björn says:

  Det här testet tycker jag ska bli mycket intressant. Jag slog förra året till på ett antal airpots för att testa. Eftersom jag byter de sorter (och ibland även belysning) jag odlar varje år har jag dock svårt att förhålla mig till om det var någon förbättring egentligen – men de är tuffare ;).

  Något jag reagerade på är dock att de torkar ut mycket snabbare än vanliga krukor. För att hålla dem genomfuktiga krävs nästan underbevattning eller att man tar ut dem och ger dem en ordentlig genomskölj med stora kannan (något som är lite omständigt om man odlar inne i en lägenhet). Gör man inte det (eller har fungerande underbevattning) så riskerar man lätt att de här krukorna torkar ut i botten – och torr jord – inga rötter alls – hål i krukan eller inte ^^

 4. Joakim says:

  Mycket intressant! Hur går det med testet? Märks det någon skillnad än?

 5. Helena says:

  Provade förra året och tycker de var svåra att vattna. Slutade med att jag doppade dem i regntunnan… Myrorna älskade alla hålen, blev myrinovation! I år får de stå oanvända i förrådet. Vanliga snittblomshinkar med borrade hål fungerar bättre för mig. 🙂

 6. J says:

  Dessa krukor har jag nyfiket tittat på. Har kollat igenom undersökningar och jämförelser gjorda hos plantskoleväxter (buskar & träd) där air-pot visat sig överlägsna.
  För privat odling utan automation tvekar jag dock. Även fast jag gärna skulle sätta plantor på balkongen i några större. Men risken för snabb uttorkning är problematiskt.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! De flesta trädodlare har gått ifrån dessa krukor och odlar i andra kärl. I mina tester så har inte alla lovord om dessa krukor infriats utan de i vanliga krukor har mått bättre och vuxit bättre.

 7. Ylva Desotto says:

  Hej, slutsatsen av testet blev alltså att airpots inte gav större och starkare växter?
  Ylva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.