Det är inte årstiderna man ska anpassa näringen utifrån utan chiliplantans olika stadier. Jag ska försöka att förklara detta på ett enkelt sätt.
De 4 näringsämnen som utgör själva stommen är kväve, kalium , fosfor och magnesium.
Kväve (N) För tillväxt och grönska och en viktig komponent i klorofyll.
Fosfor (P) Främjar blomningen och får frukter att mogna.
Kalium (K) får plantan att bilda blommor och frukter
Magnesium (Mg) Är en huvudbeståndsdel i klorofyll
Kvävebehovet är störst i den vegetativa fasen när plantan ska växa och utveckla blad m.m men behovet av kväve avtar markant ju längre odlingen framskrider.
Kalium behovet ökar i takt med att chiliplantan producerar nya frukter.
Hälften av chiliplantans behov av kväve och fosfor och ca. 60 % av kaliumet används till
frukternas utveckling.
Så en balanserad näring med mera kväve (N) i växtfasen och mindre kväve (N) och mera (P) och (K) innan och under blomning och fruktsättning.