Du behöver ingen specialbelysning för att odla chilipeppar!

Jag får fortfarande frågor om man måste ha specialbelysning för att hobbyodla
chilipeppar och än en gång så är svaret nej nej nej!

2 st Philips TLD 840 ger bra med ljus vid odling av små chiliplantor. I mina mätningar på ett avstånd av ca 40 cm från ljuskällan så ger rören ca 803 fc = 8600 lux/lumen. Denna ljusmängd räcker gott och väl för att få fina plantor.

Under 2 st 36W rör med reflektor får jag rum med 24 plantor i storlek som på bilderna. När de blir större så kan jag höja till till 80 cm över plantorna och då har jag ca 2000 lux kvar att belysa plantorna med och det räcker för att de ska fortsätta att utvecklas till de får komma ut i växthuset i början på maj.

Tänk på att det är inte bara ljusstyrkan som är avgörande utan det är ljusets färg sammansättning som avgör om det ska växa bra. Philips TL5 HO 865 och T8 Philips TL-D Super 80 840 är de rör jag använde och de kan jag rekommendera.

Philips TL5 HO 54W 865 cirkapris 40:-/60:- st.
Philips TLD 36W 840 cirkapris 30:-/40:- st.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Du behöver ingen specialbelysning för att odla chilipeppar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.