Omskolning av småplantor både frösådda och sticklingar.


Unga chiliplantorna behöver snabbt mera utrymme och ökad näringstillförsel för att fortsätta utvecklas. Om de står för länge i näringsfattig såjord stannar tillväxten upp. Därför ska man omskola plantorna. Jag brukar skola om mina små chiliplantor när de fått 2 – 4 karaktärsblad.

Vanligtvis skolar man om i småkrukor (6 – 8 cm, plantkrukor för utplanteringsväxter fungerar utmärkt) där kan nu plantan växa tills det är tid för omskolning nr 2. Krukorna ska ha hål i botten. Använd en bra planteringsjord som är näringsberikad. Blanda gärna perlit eller vermikulit med jorden för ökad syresättning.

Vid omskolningen nr 1 planteras småplantorna något djupare i jorden jag brukar sätta dem så djupt att hjärtbladen nästan når ner till jorden. Var rädd om rötterna, chili har mycket känsliga rötter. Gör en grop i jorden och stick ner plantan och tryck till jorden lätt omkring. Jorden ska komma i kontakt med rötterna, men inte packas för hårt. Vattna försiktigt igenom jorden och låt överskotts vattnet rinna ut.

De omskolade plantorna placeras något svalare till en början och så ljust som möjligt, helst under tillskottsbelysning, lysrör med färgkod 840 eller 865 fungerar utmärkt. Har man många krukor underlättas vattningen om de placeras på brickor med underbevattningsmattor. Hur du enkelt tillverkar en underbevattningsbricka ser du här. Gör din egen underbevattningsbricka

Till att böja med står chiliplantorna stilla i tillväxt och vänjer sig. Den näring som finns i jorden brukar räcka några veckor men efter ca 2 veckor kan man börja tillföra svag flytande näring i vattnet. Efter ca 4 – 6 veckor eller när den lilla krukan är helt genomrotad är det dax för omskolning nr 2

På bilderna visar jag hur jag gör vid omskolning nr 2 men principen är den samma som vid den första omskolningen. Här omskolar jag i roskrukor på 1,5 liter med en rosjord som är en jord för växter som kräver lite mera av jorden. Jag använder roskrukor för att de tar mindre plats på grund av att de är högre och smalare än vanliga krukor.

De sista omskolningen till den slutliga krukan på 6 – 15 liter beroende på chilisort gör jag då det är tid för krukorna att ställas ut i sommar eller om krukan skulle hinna bli helt genomrotad så får jag göra det tidigare!

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

29 Responses to Omskolning av småplantor både frösådda och sticklingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.