Omskolning av småplantor både frösådda och sticklingar.


Unga chiliplantorna behöver snabbt mera utrymme och ökad näringstillförsel för att fortsätta utvecklas. Om de står för länge i näringsfattig såjord stannar tillväxten upp. Därför ska man omskola plantorna. Jag brukar skola om mina små chiliplantor när de fått 2 – 4 karaktärsblad.

Vanligtvis skolar man om i småkrukor (6 – 8 cm, plantkrukor för utplanteringsväxter fungerar utmärkt) där kan nu plantan växa tills det är tid för omskolning nr 2. Krukorna ska ha hål i botten. Använd en bra planteringsjord som är näringsberikad. Blanda gärna perlit eller vermikulit med jorden för ökad syresättning.

Vid omskolningen nr 1 planteras småplantorna något djupare i jorden jag brukar sätta dem så djupt att hjärtbladen nästan når ner till jorden. Var rädd om rötterna, chili har mycket känsliga rötter. Gör en grop i jorden och stick ner plantan och tryck till jorden lätt omkring. Jorden ska komma i kontakt med rötterna, men inte packas för hårt. Vattna försiktigt igenom jorden och låt överskotts vattnet rinna ut.

De omskolade plantorna placeras något svalare till en början och så ljust som möjligt, helst under tillskottsbelysning, lysrör med färgkod 840 eller 865 fungerar utmärkt. Har man många krukor underlättas vattningen om de placeras på brickor med underbevattningsmattor. Hur du enkelt tillverkar en underbevattningsbricka ser du här. Gör din egen underbevattningsbricka

Till att böja med står chiliplantorna stilla i tillväxt och vänjer sig. Den näring som finns i jorden brukar räcka några veckor men efter ca 2 veckor kan man börja tillföra svag flytande näring i vattnet. Efter ca 4 – 6 veckor eller när den lilla krukan är helt genomrotad är det dax för omskolning nr 2

På bilderna visar jag hur jag gör vid omskolning nr 2 men principen är den samma som vid den första omskolningen. Här omskolar jag i roskrukor på 1,5 liter med en rosjord som är en jord för växter som kräver lite mera av jorden. Jag använder roskrukor för att de tar mindre plats på grund av att de är högre och smalare än vanliga krukor.

De sista omskolningen till den slutliga krukan på 6 – 15 liter beroende på chilisort gör jag då det är tid för krukorna att ställas ut i sommar eller om krukan skulle hinna bli helt genomrotad så får jag göra det tidigare!

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

25 Responses to Omskolning av småplantor både frösådda och sticklingar.

 1. Joseph says:

  Tjena!
  Hittade din blogg nyligen och lär mig massor här som en nybörjare på chili odling. Vad har du för näring i jorden på bild 2? Mina chiliplantor är ca 1år gamla och har stannat till lite i utvecklingen. De står i 1,5 liters krukor med såjord/blomjord. Funderar på att plantera om dem med större kruka, hönsgödsel och rosjord. Har du några fler tips på hur jag kan få den att fortsätta att växa? Det är en asiatisk chili.

 2. Stig Häggkvist says:

  Hej Joseph!
  Det är ingen näring jag häller i om du menar på den bild som finns i detta inlägg utan det är Perlite som jag blandar ut jorden med för att få bättre syresättning av jorden sen blir luckrare, blandar i ca 10%

  Om jag skulle plantera om dina chili så skulle jag ta ur plantan ur krukan och skaka bort så mycken jag kan av den gamla jorden och sedan sätta ner den i en kruka på 4 – 5 liter som jag först fyller med en bra jord t.ex den rosjord jag brukar använda samt grunda med lite med hönsgödselpellets. Vattna igenom krukan och ställa den i ett mycket ljust fönster eller under någon sorts tillskottsbelysning. Nu kommer snart plantorna att börja växa igen.

 3. Joseph says:

  Hej Stig!
  Det blir en sväng till blomsterlandet eller plantagen snart så jag få fixat detta! Har ordnat så jag har extrabelysning i fönstret där de står. Det är ett 120 lysrör, väntar på nytt lysrör som kommer i dagarna. Så jag hoppas att detta skall få fart på plantorna. Om du har möjlighet att se bilden i länken så kan du se min uppsättning, de höga plantorna är chili och de korta är habanero. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151513073116187&set=a.246846101186.177023.618386186&type=1&theater&notif_t=like .

  Tack för tipsen!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej!
   Jo då jag kan se din bild. Ser mycket bra ut där får plantorna det ljust och bra. Du kan även klippa ner dina 1 åriga växter så kommer de skjuta nya skott. Klipp ner dem till hälften ungefär så kommer de att förgrena sig bättre.

 4. Joseph says:

  Skall jag klippa under eller över den första förgreningar? Ser att det är skott på väg långt ner på plantan. Plantor är klippta i augusti, september förra året.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej!
   Klipp över den första förgreningen så kommer den att förgrena ut sig åt flera håll.

 5. Niklas says:

  Hej!

  Har precis fått upp intresse för det här med att odla. Håller på och odlar jalapeno, aji habanero, monkeyface samt pepperoncini. Står just nu i miniväxthus och gror. Hade sedan tänkt omskola dem till krurkor som är 6-8 och sedan en 16 cm. Hur stora bör de “sista” krukorna vara? Alltså innan man ställer ut dem i sommar. Tacksam för svar.

  MVH
  Niklas

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Niklas!

   En vanlig storlek på kruka är 6 – 10 liter. Dessa storlekar är en bra storlek på krukor att börja med. Antingen sätter man dem i de större krukorna när det är tid för att ställa dem utomhus eller om de krukor som plantorna står i är genomrotade så skolar man om till större kruka.

   Lycka till med din odling

 6. Niklas says:

  Tack för svar!
  Har en liten följdfråga då det är få ställen som anger sina krukor i liter utan istället i höjd och diameter, så ungefär vilka mått bör en kruka som rymmer 6-10 liter ha i höjd/diameter?

 7. Alexander says:

  Niklas dom har grymt billiga 12l murhinkar med hantag på Harald-Nyborg för endast 9kr, det kommer att var min slutkruka för chilisarna som sedan får gotta sig I växthuset.

 8. Anna says:

  Hej! Jag undrar om man ska låta chili växa på höjden med bara ett skott, eller om det är bättre att låta det få en busk form? Jag har mina chili plantor i krukor i kallväxthus. En av varje sort har jag ställt inne i köksfönstret. Jag har Jalapeño, Czechoslovakian black och Chili de Arbol.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Anna!
   De sorter du har växer på höjden och kommer att förgrena sig i toppen senare så låt dem vara som de är.

   • Anna says:

    Hej! Tack, då vet jag. Hur är det med de jag har inne, kan jag ha dem i samma krukor hela sommaren? Eller måste de ha större kruka senare? Det är ju svårt att få plats inne.

 9. Lars-Göran says:

  Hej!
  Tack för en trevlig växtsida.
  Jag undrar hus små kan karaktärsbladen vara innan man omskolar första gången?
  Tack på förhand.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Jag brukar låta dem utveckla 3 till 4 blad innan jag skolar om då brukar de ha utvecklat bra med rötter men man kan skola om tidigare så fort karaktärsbladen kommit fram.

 10. Lilian Striem says:

  Hej
  Tack för en bra internetsida!
  Mina chiliplantor står fortfarande inomhus. De har precis börjat blomma. Hur går det då med pollineringen? Dom kommer att stå i ett oisolerade uterum sen i sommar.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Chili är självpollinerande så de fixar detta själv men du kan hjälpa till genom att skaka plantorna lätt lite då och då

 11. Johan says:

  Hej och vilken härlig sida, perfekt för en nybörjare som mig. Hur länge ska man tålmodigt behöva vänta egentligen innan växterna sätter fart efter omplantering? 🙂 Närmar sig två veckor med minimal växt, har bra jord m. perlite, belysning och så men kanske var 10x10cm krukor lite för stort? Men plantorna ser inte ut att må dåligt iaf..

  Mvh otålig nybörjare

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det tar några veckor innan de sätter fart då de behöver etablera sig i nya krukan. Har du mycket ljus och varmt ca 22 – 24 grader så brukar det gå snabbare

 12. Börje says:

  Hej, jag håller helt med Johan om att detta är en perfekt sida för nybörjare. Började i år. Jagade runt för att få kunskap och hittade denna sida. Hamnade förstås i favoritmappen direkt.
  Jag har en fråga:
  Vid första omplanteringen planterade jag så djupt som du säger, strax under hjärtbladen.
  Plantan stack iväg på höjden.
  Nu till andra omplanteringen skulle jag därför vilja plantera en bit ovanför hjärtbladen, det är runt 7-8cm upp till karaktärsbladen. Kan man göra så? Plantera ner hjärtbladen eller helt enkelt klippa av dom? Plantan blir så attan gänglig och onödigt hög annars tycker jag. Tänkte använde höga krukor som du inspirerat mig till.

  • Börje says:

   Jag kanske borde tillägga att det är Jalapeno jag syftar på . Jag odlar Habanero Hot Lemon och den är mer kompakt.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Ja du kan plantera djupt så som du beskriver, chili sätter rötter efter stammen så som tomat gör, de är ju släktingar 🙂

 13. Monica says:

  Hej Stig!
  Tack för en informativ sida. Man får många goda råd.
  Jag har dock en fråga och det är om man tar en murarbalja (90 liter) till att plantera
  chiliplantorna i, skulle man kunna plantera 3 stycken i samma då? Eller är
  det att rekommendera att bara ha en i varje?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.