När ska man ta in chiliplantorna inomhus?

När ska man ta in chiliplantorna inomhus för vinterförvaring eller för att frukter ska mogna?

Grundregeln är att chiliplantor ska tas in så sent som möjligt om temperaturen tillåter. Som en tumregel kan man säga att plantorna klarar sig bättre utomhus än inomhus, eftersom det är en onormal situation för växter att befinna sig inomhus där luften är betydligt torrare m.m vilket stressar växterna. När natt temperaturen börjar att konstant ligga under 12 grader så tycker jag att det är dax att ta in de plantor som man vill övervintra och de plantor där inte frukterna hunnit mogna.

Plantorna fäller (aborterar) sina blommor och fruktkart
När plantorna kommer inomhus efter att ha vistats utomhus så kommer de få en smäre chock och bli stressade och då kan plantan fälla både fruktkart och blommor men det brukar ordna till sig efter någon eller några veckor. Genom att duscha dem med ljummet vatten morgon och kväll så hjälper man till att skapa en bättre miljö för plantorna.

Vad ska man tänka på när man förbereder sina chili plantorna för vintern?
Innan du tar in dina plantor så är det viktigt att du rengör dem ordetligt. Ta bort fallna löv, klipp bort död växlighet. Om plantan har haft besök av skadedjur så måste du få bukt med dessa. Man ska aldrig ta in chiliplantor som bär med sig sjukdomar eller löss m.m!

Välj en en bra plats Inomhus
Chiliplantor behöver ljus för att överleva vintern eller för att frukterna ska mogna. Lättast att lyckas är om man använder tilläggsbelysning, lysrör som är tända ca 10 timmar/dygn. Om det finns möjlighet så välj plats där du kan hålla lite lägre temp en idealisk temperatur ca 17 – 18 grader. Ju varmare växterna står ju mera ljus behöver de och då måste man öka belysningstiden. Är du bara ute efter att frukterna ska mogna så är en temperatur mellan 20 till 25 grader att föredra.

Vattna & Näring
Vid den lägre temperaturen ska plantorna vattnas sparsamt var 14 dag och inte ha någon näring. Vid högre temperatur kräver växterna jämn bevattning samt en skvätt näring var 14 dag.

Skötsel
Var noga med hygienen under vinterförvaringen. En gång var 14 dag ska chili plantorna rengöras på samma sätt som du gjorde när du tog in dem för vintern. Sök efter tecken på skadedjur i slutet av januari eftersom många insekter börjar visa sig så här års. Driv helst inte upp nya plantor i samma rum som dina övervintrande plantor då de kan drabbas av skadedjur om de övervintrande plantorna skulle drabbas av t.ex ett bladlus utbrott.

 

Comments are closed.