Ställ dina frågor om Växtljus.

Växtljus är en hett ämne och det finns många som tycker si och så men hur är det
egentligen vad säger dagens forskningen? Är det röda och blå ljuset verkligen
så bra att odla bara under mm. Ja det finns många frågor som behöver
ett svar.

Nu kan du ställa frågor om växtljus. En av Sveriges främsta forskaren i ämnet
Karl-Johan Bergstrand på SLU kommer att besvara de frågor jag plockar ut.
Jag vidarebefodrar frågorna till Karl-Johan.

Svaren kommer du att hitta här på min sida och i det Chili Magazine som kommer
finnas för nerladdning senare i vår.

Du ska ställa frågorna direkt här som en kommentar. Ps. Du ser inte din fråga
innan jag godkänt kommentaren.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

27 Responses to Ställ dina frågor om Växtljus.

 1. Robert Melkersson says:

  Vilket avstånd ska plantan ha ifrån ljuskällan och hur många timmar under ett dygn skall man ha belysningen på?

  • Stig Häggkvist says:

   Avståndet beror helt på ljuskällan, hur mycket ljus och strålningsvärme den avger, samt givetvis också hur story ta man vill lysa upp. Ett avstånd mellan 30 till 100 cm är ett bra riktmärke. ju starkare ljuskälla ju högre upp kan man ha den. Belysningstid vid uppdrivning av plantor ca. 14 – 16 timmar dygn.

 2. Kai Ottosson says:

  Rekommendationen 200w/m², hur fungerar den med vanliga vita LED? Är det fortfarande 200w som gäller eller kan man använda sig av Lux eller lumen?
  Lux, lumen och watt är ju dom sakerna som vi hobbyister har tillgång till.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! När det gäller vanliga vita LED så är det fortfarande 200w/m². Svar om Lux, Lumen och kelvin hittar du i ett av svaren här då frågan redan kommit upp. När det gäller watt så skickade jag frågan till forskaren Karl-Johan Bergstrand på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

   Här är hans svar:

   Hej,

   Det korta svaret är att ingen av dem är rätt.

   Helst ska man använda µmol/m2/s, men eftersom sådana mätare är för dyra för hobbyodlare brukar jag rekommendera W till att jämföra ljuskällor med liknande effektivitet (t.ex. LED, HPS och lysrör).

   100 W blir alltså till ungefär lika mycket ljus (i µmol) oberoende av om ljuset produceras med LED, HPS eller lysrör (HPS och LED ligger generellt något högre än lysrör). Observera att man inte kan räkna på detta sätt med glödlampor. Lumen blir väldigt missvisande, i synnerhet om man har ljuskällor med mycket rött och blått ljus, av skäl som jag förklarade i frågan om kelvin och lux.

   Vänliga hälsningar

   Karl-Johan

 3. Maria Wijk says:

  Jag tillhör ju skaran som inte odlar under artificiellt ljus eftersom min åsikt är att de inte uppfyller det ljusspektra solen ger, och för mig fungerar det bra.

  Men det betyder inte att jag inte vill lära mig mer om mikromol, lumen och watt. Finns det något lysrör som kan ge växter lika mycket energi som solen ger?

  Om man odlar med artificiell belysning, finns det någon rekommendation om hur långt växterna behöver vara ifrån belysning för att inte skadas av ljusstrålning eller värme… i förhållande till ljuskälla (standardlysrör, led etc)

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Nej det finns inget lysrör eller någon annan ljuskälla som kan ge lika mycket energi som solen. Vid vår mörka årstid är solen så långt bort och lyser för kort tid för att våra växter ska få tillräckligt med energi och då är tillskottsljus via en ljuskälla att föredra. Det är först i mars – april som solen ger tillräckligt med energi för att växterna ska må bra.

 4. Tommy Andersson says:

  Hur motsvarar en 100watts lågenergi lampa en högtrycksnatrium på 400 watt?
  Lågenergin ska ha ca 6500lumen.
  Hur står sig lysrör på 6500 lum i jämförelse med detta?

  • Stig Häggkvist says:

   100W lågenergi har bara en 1/4 av ljusenergi jämfört med HPS på 400W. Ja förmodar att du menar K kelvin och den har ingen större betydelse men är samma i båda alternativen du nämner.

 5. Ola Westermark says:

  Hur effektiv är en högtrycksnatriumlampa per watt som växtbelysning jämfört med lysrör?

  • Stig Häggkvist says:

   En högtrycksnatriumlampa (HPS) har något högre ljusutbyten än lysrör. HPS ca. 2 µmol/W lysrör 1.8 µmol/W

 6. Boris Karlsson says:

  Kan du förklara varför kelvin och lumen, lux inte är viktiga

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! För att få en bra förklaring på din fråga så skickade jag den vidare till forskaren Karl-Johan Bergstrand på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

   Här är hans svar:

   Kelvin och lux har att göra med det mänskliga ögat, kelvin med färgseendet och lux med ”ljusuppfattningen”. Eftersom våra pupiller anpassar sig efter ljuset så blir det missvisande för växter. Lux tar mest hänsyn till grönt ljus och omfattar nästan inte alls våglängder under c:a 450 nm och över 650 nm, d.v.s. man missar mycket ljus som växterna har nytta av.

   Kelvin är inte heller ett absolut mått utan samma Kelvintal kan uppnås med många olika kombinationer av rött, blått och grönt ljus, d.v.s. det säger ingenting om ljusets kvalitet utan bara hur ett mänskligt öga uppfattar ljuset. Det mänskliga ögat är en mycket dålig ljussensor.

   Vänliga hälsningar

   Karl-Johan

 7. Jonas says:

  Nästan allt jag lyckats hitta på nätet kring växtljus handlar om odling av grönsaker eller frukter. Vad jag förstått kräver det mer energi än andra plantor. Vad kan jag tänkas behöva för någonting till gröna och lite tåligare plantor?
  Jag vill placera några växter långt in i rummet där de inte får mycket ljus. För att de ska överleva måste jag ha växtljus, men är inte sugen på att smälla upp 100W lysrör mitt i vardagsrummet.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! I ett vardagsrum skulle jag använda mig av LED finns snygga spots med vitt ljus att hänga över växterna. Du kan skriva ett meddelande till mig via min kontaktsida och berätta lite mera om hur många och hur stora växter du har så ska du få förslag på LED som fungerar.

 8. Daniel says:

  Vilka färgtemperaturer (Kelvin) är att föredra när man drar upp chili respektive övervintrar? Eller är det annat som spelar in, exempelvis nm? Skriv gärna ut vad du föredrar att använda när du drar upp chili och övervintrar.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Kelvin har egentligen ingen betydelse går lika bra med varmt som kallt ljus. jag använder 4000K och 6500K då det är det mest vanliga att använda. Jag har gjort tester med 2700K mot 6500K och jag såg ingen märkbar skillnad. Den spektrala skillnaden är så liten när det gäller varmt och kallt ljus i lysrör om man mäter upp det. Vi ser det men växterna bryr sig inte 🙂

 9. Gustav Almer says:

  Jag vill minas att du sa att 2700K va för varmt i en annan del av bloggen.

  min bild va att 2700K va rött ljus 5000K vitt ljus och 6500K va bått.

  men de är alltså så att kelvin bara avspeglar vår upplevelse och oberoende av kelvin så kan ljuset innehålla vilka våglängder som helst?

  de är ju i såna fall förvirrande då man naturligtvis tror att en blå lampa innehåller de blåa våglängderna.

  ännu märkligare blev de när jag stötte på en lampa med varm vitt ljus som påstods ha 2700K dvs ett ljus som ska upplevas som rött.. vilket till och med strider mot iden att K handlar om hur vi upplever ljuset.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Även jag lär mig nya saker när det gäller växtljus. Efter många tester så vet jag att det stämmer att Kelvin vid odling under lysrör inte har någon betydelse. Det ljus som når våra ögon från ljuskällan innehåller en blandning av olika våglängder. Vårt synsinne kan dock inte särskilja de olika färgerna, utan kombinerar dem till ett visst sammansatt färgintryck så som varmt eller kallt ljus. När det gäller Lågenergilampor eller lysrör så är skillnaden mellan varmvitt och kallvitt är oftast väldigt liten om man tittar på spektral kurvan så därför har det ingen betydelse om man odlar under varmt eller kallt lysrör.

  • Stig Häggkvist says:

   Röd LED och Blå LED som bara innehåller just dessa våglängder uppfattar vi rätt. När ljuset som i lysrör innehåller alla färger så kan vi inte urskilja dessa färger. Detta med att 2700K är rött och att 6500K är blått är mera för att vissa ska kunna sälja mera lampor och är gamla rön som många fortfarande envisas med att det är så. Kelvin har ingen betydelse i odlingssammanhang.

 10. Rickard Andersson says:

  vilken mängd kelvin rekommenderar du ifall man ska köra samma lampa genom både den vegetativa samt den generativafasen?

  • Stig Häggkvist says:

   Du behöver inte bry dig om kelvin du kan köra med samma 2700K eller kallare ljus 4000K – 6500K hela tiden. Den spektrala skillnaden är så liten så det har ingen betydelse. Det är bara vi med våra ögon som ser skillnaden växterna får all energi de behöver.

 11. Therese says:

  Vet inte om det är Försent att skriva här.
  Jag blir riktigt förvirrad när jag ska leta efter lampor.
  Mna ska ha minst 30 μmol för att odla inomhus, minst 1600 lux (lumen). Men alla skriver olika. Någon skriver ut röda och blåa färger tex 660 nm.
  Så jag, som är rätt ny, blir riktigt förvirrad vad det är jag ska ha?

  Allt för att göra det så lätt så möjligt att hitta rätt. Jag vill ha ljus för att odla tex potatis, chilli.keyddor och sallad inomhus. Även tomat, gurka och sen andra grönsaker. Kanske ska jag satsa på en större gigantisk dyr lampa istället för dessa små?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! bry dig inte om μmol och lux (lumen) det blir bara förvirrande… Vitt ljus Lysrör eller lågenergilampor som även de är lysrör men i annan form. Beräkna 100W per kvadratmeter Har du en yta på 100×50 cm räcker då 50W en yta på 200×50 cm 100W. Behövs inga dyra lampor. Lysrör är det bästa om man vill täcka en större yta då de finns i olika längder. Det går utmärkt med en vanlig lysrörsarmatur som finns tex på Biltema mm. De lysrör jag använder har beteckningen 840 eller 865, det är ljusets färg och de spelar egentligen ingen roll för växterna vilken man tar, dessa rör är vanligt förekommande och billiga. Har du flera frågor så fråga på 🙂

 12. Alex says:

  Hej! Nu är jag väldigt förvirrad. Förra säsongen körde jag på led-lampor med “vitt ljus”, alltså högt kelvintal, men kelvin spelar alltså ingen roll för växterna? Jag vill köra på led-lampor då växterna är i vardagsrum och jag kan därför inte (får inte för sambon) ha lampor med vilket ljus som helst. Vad rekommenderar du för led-lampor, och behöver ljuset alltså inte vara stå stark vittt? Vad motsvarar 100w/m2 för led? Hur många watt ska jag satsa på? Tacksam för svar, mvh Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.