Övervintring

Cilipeppar går bra att övervintra inomhus vintertid. Ju mindre plantorna är ju lättare brukar det vara. Vid övervintring brukar jag försöka förvara dem i en temperatur mellan 15 – 18 grader men det går även att ha dem i rumstemperatur 20 – 24 grader men då kräver plantorna mera ljus, vatten och näring.

Jag rekommenderar inte att man har lägre än 15 grader vid övervintring av sina heta chilisorter så som alla Habanero och Naga Jolokia, Naga Morich m.m. Det  håriga chilisorter så som vissa Rocoto (Capsicum pubescens) kan klara lägre temperaturer.

Så här gör jag.

När det är dax att ställa in plantorna för vintern så kollar jag igenom plantorna ordentligt så de inte har någon ohyra. för säkerhets skull så såpsprits sprayar jag dem.

Jag ställer mina plantor på plantbrickor som samlar upp det vatten som eventuellt rinner ur krukorna så man slipper att få det på golvet.

Ca. 20 – 30 cm över plantorna har jag min lysrörsbelysning med både färgkod 865 och 840 för att få ett brett spectrum av färger och det har fungerat mycket bra både för övervintring och plantuppdragning. jag belyser minst 10 – 14 timmar/dygn och använder en vanlig dygnstimer för att styra tiden.

Om plantorna fortfarande har omogna frukter så vattnar jag och ger näring som vanligt till jag skördat alla frukter. När frukterna är mogna så klipper jag ner de stora plantorna för att de ska ta mindre plats. Är de små plantor så väntar jag med att klippa ner dessa till Jan – feb. Jag passar på att ta några sticklingar när jag klipper ner plantorna, det är ett bra sätta att skaffa sig nya plantor.

När det gäller vattningen så vattnar jag plantorna 1 ggr i veckan med ljummet vatten. Jag ger dem även en låg dos näring var 14 dag. Plantorna mår bra av att duschas några ggr i veckan och det gör jag med en pumpflaska.

Det som är viktigt är att man hela tiden ser till sina växter så att de mår bra. Får plantorna för lite ljus, vatten och näring så tappar de alla blad, får gula blad m.m. Jag försöker att hålla mina plantor välmående hela vintern för de får en mycket bättre start i vår om de mår bra.

Även om plantorna skulle se mer eller mindre ser döda ut så brukar de repa sig till våren om de bara får mera ljus m.m. men det brukar ta längre tid på sig att växa sig starka igen.

Ps. Du kan läsa lite mera ingående hur allt fungerar Här på min sida

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.