Att förstå sig på chilipeppar plantor?

Chili trivs bäst i tropiska och subtropiska klimat, och behöver massor av ljus,
både på sommaren och på vintern, precis som de skulle få i sin naturliga miljö.

Ljus och temperatur är lika viktigt, eftersom de både var för sig och tillsammans är en förutsättning för att plantans metabolism ska aktiveras och det är just det som gör det svårt att ta hand om chiliplantor under vintern. Enkelt uttryckt fungerar det så här: Ju mer ljus en chiliplanta får (vilket sätter i gång fotosyntesen), desto varmare måste plantan bli för att uppnå en ämnesomsättningstakt som är tillräcklig. Ju mer värme en plantan får (vilket ökar ämnesomsättningstakten), desto mer ljus krävs det för att fotosyntesen ska
bli tillräcklig.

Om chiliplantan inte får tillräckligt med ljus under vinterförvaringen, samtidigt som metabolismen blir för snabb på grund av att temperaturen är för hög omsätter plantan fler ämnen än det kan generera genom fotosyntes. Med andra ord tär den på sig själv.

Summan av kardemumman blir alltså att man får anpassa ljus, vatten och näring i
förhållande till temperaturen.

Ju bättre man förstår chiliplantan och hur man kan påverka den under övervintrings fasen, desto bättre kan man hantera hela situationen. Då är det lättare att hitta den övervintringsstrategi som passar beroende på var man förvarar plantan. Man kan även ändra på vissa saker om det skulle uppstå problem.

Mina mera ingående råd vid övervintring.

Förvaring i låg temperatur ca 15 – 17 grader.

Ställ plantan på en ljus plats, vid ett stort fönster. Med extra Belysning minst 10 timmar/dygn är det lättare att lyckas. Lågenergi lampor eller lysrörsbelysning fungerar utmärkt som tillskottsbelysning.

Om krukan står direkt på ett kallt golv, Ställ krukan på en bit frigolit som isolerar bra, man brukar tala om ”varmt huvud och kalla fötter” Om man t.ex har krukorna på ett kallt källargolv som håller en temp på 12 grader och rumstemperaturen är 17 grader arbetar rötterna långsammare än de varma bladen, vilket stressar plantan och kan få den att tappa sina blad.

Tillsätt ingen näring under oktober – frbruari

Vattna sparsamt med mjukt, rumstempererat vatten 1- 2 ggr var 14 dag (fukta bara jorden lätt) jorden ska inte vara kruttorr och plantan ska naturligtvis inte torka ut helt.

Förvaring i  rumstemperatur ca 20 – 24 grader.

Ställ plantan på en ljus plats, vid ett stort fönster. Med extra Belysning minst 14 -16 timmar/dygn är det lättare att lyckas. Lågenergi lampor eller lysrörsbelysning fungerar utmärkt som tillskottsbelysning. Vid vinterförvaring på en varm plats måste du vattna mycket försiktigt och anpassa vattenmängden till situationen, ju varmare man har ju mera vatten kräver plantan men den behöver då även mycket ljus. Var särskilt noga med att inte vattna för mycket och se till att plantan inte står med rötterna i vatten. Det är vanligare att plantan drunknar än att de torkar!

Vattna sparsamt med mjukt, rumstempererat vatten 1-2 ggr/veckan, tillsätt en
en liten giva näring var 14 dag.

Ja det var lite mer ingående hur chiliväxter fungerar och vad jag tycker man ska tänka på för att lyckas med både övervintring och när man driver upp plantor.

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

17 Responses to Att förstå sig på chilipeppar plantor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.