Bygg en växtbelysning 60 Watt för ca. 300:-

Nu bygger jag igen. Denna gång är det en lite större växtbelysning i plåt samt 2 st 30W 4000K lågenergilampor från Biltema. Mycket ljus för pengarna!

Jag har använt lite spill plåt då hade några bitar rostfri plåt över som jag fick sätta ihop på mitten för att få den storlek jag ville ha. I fortsättningen så kommer jag bygga av en hel galvaniserad plåt för att slippa skarven samt att det är billigare och  reflekterar bra.

Plåtbiten man behöver till detta bygge ska vara 600×480 m.m. Pålten bockas sedan ca 45 grader vid varje 160 m.m, man får alltså ett tak på 160 m.m och två vinklade sidor på 160 m.m. Längden på armaturen blir 600 m.m.

Sedan behöver man 2 st plåtbitar på 130×100 m.m som man fäster på sidorna av armaturen för att sedan borra hål i och sätta fast lamphållarna i.

Uppepå armaturens tak ligger en bit mdf skiva som limmats fast för att få armaturen lite stabilare då jag använder ganska tunn plåt. En kopplingsdosa är fastskruvad i skivan för att koppla ihop de två sladdarna från lamphållarna, där fästes  även sladden  med stickpropp och strömbrytare.

Upphängningen fixade jag med 2 st skruvögglor som är fästa men 2 muttrar en på var sida, insida och utsida samt lite plastad varjer och några vajerlås.

Belysningen har jag testat på en höjd av ca. 80 cm över bänkskivan som växterna står på och då belyser den en yta av ca 150×150 cm så man får rum med en hel del växter under denna belysning.

Vill du bygga en egen sådan här växtarmatur och inte kan fixa plåtbiten själv så har jag plåtbiten bockad och klar med hål för lamphållarna i galvaniserad plåt för ca. 350:- borrar du alla hålen själv så ca. 250:-

Detta behövs förutom plåtarmaturen:

2 st lamphållare E27
2 st Lågenergilampor 30W 4000K (Biltema)
4 meter elkabel
1 st kopplingsdosa.
1 bit mdf eller spånskiva 120×600 m.m
1 meter plastad vajer
2 st vajerlås
2 st skruvöglor
1 st  stickpropp
1 st kabel strömbrytare
Total kostnad med plåtarmatur ca. 300:-

Här kan du se den senaste versionen av min ChiliLight

Kontakta mig om du har frågor.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

18 Responses to Bygg en växtbelysning 60 Watt för ca. 300:-

 1. Elin says:

  Vilket superbra tips!!!

 2. Krister says:

  Sedär, den där ser ju inte dum ut… Ska nog ta o knäcka till en sån!

  Tackar för senast förresten, de små plantorna jag hämtade hos dig häromsist frodas o växer.

  /Krister
  Skänninge

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Krister!
   Va kul att chilisarna växer och frodas, du får uppdatera mig senare hur de trivs och om de ger mycket frukt i sommar/höst.

 3. Lennart says:

  Mycket bra tips,blir att göra en sådan,tack för dina fröer föressten,har planterat nu,dom som har kommit up nu är ,Trinidad moruga,Carolina reaper,devils rib,jag har bara planterat ett och ett frö.ska nog följa dina tips att plantera flera frön på samma gång,läst någonstans att det kan ta upp till 3 veckor innan det kommer något,stämmer det?.
  Mvh
  Lennart

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Lennart!
   Jo det stämmer det kan faktiskt ta ännu längre tid. Håll sådden fuktig hela tiden och placera den på en varm plats då brukar det gro snabbare. Det behövs inget ljus så länge fröerna inte grott så det gör inget om sådden står mörkt men kolla till den varje dag.

   Lycka till med odlingen!

 4. Mikael Rosén says:

  Hej! Först och främst, fantastiska gör-det-själv artiklar du har gjort.

  Jag håller på och gör om ett rum hemma till växthus och behöver byta ut belysningen, så jag tänkte göra en sån här.

  Jag pratade med en plåtslagare, och han var lite fundersam över om den galvaniserade plåten inte reflekterade tillräckligt, skulle du kunna säga hur det är tänkt?

  • Stig Häggkvist says:

   Riktigt rent vit reflekterar bättre än plåten. Jag har mätt ljuset och reflektionen var 20% bättre på vitmålade än den i ren metall och det är därför
   jag målar mina vita. Det fungerar även med plåt så du behöver inte måla din lampa chiliplantorna kommer att växa bra ändå 🙂

 5. Mikael Rosén says:

  Aha, då hänger jag med, tack så mycket 🙂

 6. Johan says:

  Mycket intressant sida du har! En sån här ljusramp ska jag tillverka snarast! Andra året med chili i år!!

  /Johan

 7. Johan says:

  Kanonfin din senaste ramp! Riktigt proffsig. Jag har idag knäckt till plåten till rampen enligt dina mått. Blir Biltema på vägen hem idag.

 8. rickard aston says:

  Hej Stig
  Jag funderar starkt att försöka övervintra några av mina plantor, läste för ett tag sedan att du sålde ljusrampen (60w) och tänkte höra vad du tar för en sådan, lampor har jag redan. Som jag förstår så kan du ordna med plåtbiten, hålen klarar jag nog att borra själv. Om du är snäll och skickar mig ett kostnadsförslag och vad du tror frakten kostar, om du inte bor så pass nära så jag kan hämta själv.
  MVH Rickard

 9. hanna says:

  Hej!! Hittade precis din blogg och den verkar superbra! Jag har en liten off-topic fråga dock (Du verkar ju mest odla chili hehe), men jag tänkte börja odla lite köksväxter (ruccola, sallad, tomater) här hemma och är ganska ny på detta med odling. Skulle den här lampan du har byggt i beskrivningen fungera som uppdrivnings och odlingslampa för mitt ändamål? Vilka justeringar skulle jag behöva göra annars?

  Mycket tacksam för svar, det här är den bästa siten jag hittat om hobbyodling än så länge! Så keep up the good work! Och stort plus för DIY-beskrivningar!!!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Hanna! ja den fungerar utmärk till andra växter med inte bara chili. De flesta växter har samma ljusbehov och just lågenergi och lysrör har ett brett spektrum av ljusfrekvenser som växterna gillar.

 10. Ola Westermark says:

  Hej Stig!

  Jag vet att det här är ett lite äldre projekt på din blogg, men vill ändå fråga om du skulle kunna tänka dig att bygga en liknande plåtarmatur men anpassad till starkare lågenergilampor på beställning?

  Med vänlig hälsning,
  Ola

 11. Lars Stenfeldt says:

  Hej!
  Lågenergilampor börjar bli svårt att hitta i vanliga butiker. Är det webbshoppar som gäller numera?
  Biltema har inga dylika lampor kvar längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.