Bygg en växtbelysning 60 Watt för ca. 300:-

Nu bygger jag igen. Denna gång är det en lite större växtbelysning i plåt samt 2 st 30W 4000K lågenergilampor från Biltema. Mycket ljus för pengarna!

Jag har använt lite spill plåt då hade några bitar rostfri plåt över som jag fick sätta ihop på mitten för att få den storlek jag ville ha. I fortsättningen så kommer jag bygga av en hel galvaniserad plåt för att slippa skarven samt att det är billigare och  reflekterar bra.

Plåtbiten man behöver till detta bygge ska vara 600×480 m.m. Pålten bockas sedan ca 45 grader vid varje 160 m.m, man får alltså ett tak på 160 m.m och två vinklade sidor på 160 m.m. Längden på armaturen blir 600 m.m.

Sedan behöver man 2 st plåtbitar på 130×100 m.m som man fäster på sidorna av armaturen för att sedan borra hål i och sätta fast lamphållarna i.

Uppepå armaturens tak ligger en bit mdf skiva som limmats fast för att få armaturen lite stabilare då jag använder ganska tunn plåt. En kopplingsdosa är fastskruvad i skivan för att koppla ihop de två sladdarna från lamphållarna, där fästes  även sladden  med stickpropp och strömbrytare.

Upphängningen fixade jag med 2 st skruvögglor som är fästa men 2 muttrar en på var sida, insida och utsida samt lite plastad varjer och några vajerlås.

Belysningen har jag testat på en höjd av ca. 80 cm över bänkskivan som växterna står på och då belyser den en yta av ca 150×150 cm så man får rum med en hel del växter under denna belysning.

Vill du bygga en egen sådan här växtarmatur och inte kan fixa plåtbiten själv så har jag plåtbiten bockad och klar med hål för lamphållarna i galvaniserad plåt för ca. 350:- borrar du alla hålen själv så ca. 250:-

Detta behövs förutom plåtarmaturen:

2 st lamphållare E27
2 st Lågenergilampor 30W 4000K (Biltema)
4 meter elkabel
1 st kopplingsdosa.
1 bit mdf eller spånskiva 120×600 m.m
1 meter plastad vajer
2 st vajerlås
2 st skruvöglor
1 st  stickpropp
1 st kabel strömbrytare
Total kostnad med plåtarmatur ca. 300:-

Här kan du se den senaste versionen av min ChiliLight

Kontakta mig om du har frågor.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

20 Responses to Bygg en växtbelysning 60 Watt för ca. 300:-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.