Automatisk semesterbevattning appstyrd via mobilen!

Då man ska vara borta en längre period från sina chiliplantor så finns det olika lösningar om man inte vill ha ett system med trycksatt vatten från kran, det rekommenderar jag inte att man har då vattenläckage kan bli förödande.

Jag hittade inget system som passade mig då jag vill ha vatten dunkar på 25 liter ståendes på golv, då fungerar inte de system som bygger på självtryck då man har vatten dunk i samma höjd som brickan eller högre upp.

Jag byggde då ett eget 12 volts system med 3 st 12V dränkpumpar som suger upp vatten från dunk samt en wifi timer där jag kan ställa dagar, tid när allt ska gå igång. Ett problem som jag var tvungen att lösa var att pump ger 10 liter vatten i minuten. Problemet löste jag genom att efter Wifi timer sätta 3 st korttidstimers som kan ställas in på 1 – 999 sekunder. Systemet har jag trimmat in så att när pumpar startar så fylls brickan i 16 sekunder och då matas det ut 2,6 litervatten, 1,3 liter per bricka. 1 pump förser 2 brickor med vatten. Beroende på krukornas storlek och jordvolym så räcker en 25 liter dunk i mitt fall ca 8 dagar till 2 brickor.

Till Wifi timern finns en app det är i mobilen man ställer vilken dag och tid bevattningen ska gå igång. Hur länge pumparna ska gå ställer man in manuellt på korttidstimer. Vill man slå igång systemet manuellt så kan man göra det via appen utan att det påverkar dag och tid som man ställt in.

Ska man vara borta en längre tid så är det bara att be någon fylla på dunkarna eller ha ett större vattenmagasin. Det är lättare än att få någon att titta till plantorna varannan dag när man är borta.

Detta system förutsätter att du har wifi nät när du ställer in wifi timer, när det är fixat så behövs ej wifi då timer har ett minne. Vill du ändra inställningarna t.e.x. dag eller tid när bevattningen ska starta måste Wifi timer ha tillgång till nätet via Wifi och om du vill starta allt manuellt.

Detta system kan byggas med 1 pump som kan fylla flera brickor vad som behövs till
detta system finns i listan nedan.

Ps. I elschema så finns även en fläkt inritad den måste man inte ha med, jag har det för att
kyla det nätaggregat jag använder även om det är overkill 🙂

 

Detta behöver du:

 

Två pump alternativ en från Biltema som är billigare och fungerar
Jag kör med den dyrare som är en kvalitets pump.

App för att styra wifi timer hittar du här EWeLink

Jag styr även min växtbelysning med denna app.

 

Ett stort tack till Maciej Rudziński som hjälp mig med elschema mm.

 

 

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.