Vatten och chiliplantor?

En av förutsättning för att dina chiliplantor ska växa och må bra, är vatten. Får plantorna jämn och regelbunden vattning blir de starka och detta förebygger angrepp från insekter och svampsjukdomar.

Man kan förebygg både spinn och löss som är ett vanligt problem för många som odlar chili genom att undvika hård uttorkning, jag låter aldrig mina plantor torka ut helt och sloka för då blir plantorna extra mottagliga och ett lätt byte för skadeinsekter.


Jo jag vet att det finns teorier om att man ska låta chiliplantor torka ut för det ska de må bra av. Men vad menas det med att torka ut? Att chili inte tycker om att ha det för blött om fötterna är helt rätt men att det ska bli så torrt i krukan att växten kippar efter andan och slokar av vätskebrist kan inte vara bra. Jag känner på mina krukor (lyfter på dem) och på så sätt känner jag om det är dax att vattna.

Ett annat sett att se om det är dax att vattna är att man sticker ner en vanlig matkniv eller att annat längre föremål precis vid kruk kanten, dra sedan upp kniven/föremålet och se om det blir fuktigt eller ej.

Jag häller upp mitt vatten som jag ska vattna med dagen innan både när jag har växterna ute på sommaren och när de är inomhus vintertid. Jag gör det för att vattnet ska få en högre temperatur.

Om man har hål i botten på sina krukor samt grundar krukorna med lecka kulor några cm i botten av krukan innan man häller i jorden så rinner överskottsvattnet ut och då är det ingen större fara att plantan ska få det för blött om fötterna.

Det finns däremot en teori om att sluta vattna sina chiliplantor innan man ska skörda sina frukter, de ska då bli starkare, hetare i smaken. Man gör tvärt om om man vill ha dem mildare då ska man vattna rejält 24 timmar innan skörd. Om detta fungerar vet jag inte men man kanske ska prova!

Mina tankar om bevattning:

  • Låt aldrig dina chiliplantor torka ut för mycket, lätt uttorkningen är ingen fara.
  • Övervattna inte dina chili. För mycket vatten, och även vatten som står kvar i krukorna, gör att rötterna får syrebrist.
  • Låt inte vattnet vara för kallt, häll upp vatten dagen innan.
  • Chili som du odlar i krukor kräver oftare vattning än om du sätter den direkt i jordbädd.
  • Det är viktigt att duscha chili plantorna då och då under den varmaste växtperioden. Bör helst göras under morgonen innan solen kommer åt växterna.

Så vattnar jag, har du någon annan teori om vad som är bra eller bättre så kommentera gärna mitt inlägg!

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

7 Responses to Vatten och chiliplantor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.