Automatisk semesterbevattning till självbevattningsbricka

När man är bortrest och inte har någon som kan kan vattna chiliplantorna så blir det problem. Här ska jag nu visa hur man kan lösa detta problem med en liten 12V pump och en nivåbrytare/flottörbrytare som hela tiden ser till att det finns vatten i din självbevattningsbricka med vattenreservoar. Vatten pumpas upp från en dunk så detta system bygger ej på trycksatt vatten från kran, jag rekommenderar inte trycksatt system via kran inomhus på grund av att ett vattenläckage kan bli förödande.

Hur man bygger sin en egen bevattningsbricka med vatten resovoar har jag visat i en tutorial från 2012. Du hittar den här.  Bygg en självbevattningsbricka

Detta system bygger på att nivåbrytaren, flottören känner av när vattennivån sjunker och då går pumpen igång och fyller på brickan tills flottören flyter upp i brytande läge och stänger pumpen.

Koppla allt enligt elschema som du finner här på bild. Borra hål i Inbyggnadslådan och montera DC-kontakt Hona för chassimontage och de två
Kontakt GX12 plugg 2-pol chassi. En för pump och en för nivåbrytaren, flottören.

Nivåbrytaren monteras i ena hörnet på brickans lock, borra ett lagom stort hål som passar brytaren och skruva fast den. Det bästa är om man skär eller sågar några spår på sidan av hålet så man kan böja ner fästet för brytaren så den kommer i lagom nivå för att stänga vattentillförsel. Detta får man justera så vattennivån ligger ca 2 cm under brickans kant.

Slangen från pump monteras i andra änden av brickan.

Detta är vad man behöver för att bygga detta system. Klicka på länkarna
för att komma till inköpsställe.

Total kostnad för detta system ca. 700:- beroende på vad man väljer för pump.

 

Ett stort tack till Maciej Rudziński som hjälp mig med elschema mm.

 

 

 

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.