Gör din egen självbevattningsbricka!


Att bygga sin egen självbevattningsbricka är inte så svårt. Här beskriver jag hur jag gör en självbevattningsbricka av en plantbricka, plastskiva och ett plaströr. Man behöver en bricka med minst 4 cm djup, en plastskiva av valfritt material ca. 5 – 8 mm tjock samt ett plaströr och montagelim + en kapillärmatta/bevattningsmatta.


Lägg brickan med botten neråt på plastskivan och rita av, rita även en liten fyrkant på ena kortsidan av plastskivan, där ska hålet bli för vattenpåfyllningen. Nu är det bara att såga eller skära ut plastskivan efter linjerna.

Lägg nu skivan i brickan och kollar så den passar. På ena kortsidan där kapillärmatta ska stickas ner ska det vara en glipa på ca 1 – 2 cm.

Såga till 4 – 8 st distanser av plaströret i detta fall så blir rörbitarna 4 cm långa, då plastskivan ska ligga i jämnhöjd med brickans övre kant när man ställer ner plastskivan i brickan. De 4 – 8 distanserna av plaströr placerar du ut någorlunda jämt över plastskivans yta och limmar fast dem med montagelim.

När allt torkat så är det bara att vända på plastskivan och ställa den i brickan och klippa till kapillärmattan så den passar, ca 1 dm ska kunna stickas ner i springan på ena kortsidan.

Nu är det bara att blöta matta (görs lättast under duschen) och lägga den på plastskivan och sticka ner ena änden i brickan, fyll på med vatten och ställ på dina krukor med hål i botten. Tänk på att krukorna måste vara genomvattnade när de ställs på för att kunna suga upp vatten, tryck till dem lite lätt.

Nu har du din egen självbevattningsbricka.

I detta exempel har jag en stor plantbricka “Grow Bag Tray” storlek 100 cmx 40 cm. Höjd 4 cm men det går ju att använd andra storlekar bara djupet är minst 4 cm.

Olika stora Plantbrickor  finns att köpa här

Underbevattningsmatta  finns att köpa här på löpmeter.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

19 Responses to Gör din egen självbevattningsbricka!

  1. Pingback: Nästa steg i odlingen. » saxmark.se | saxmark.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.