Smoke generator 1.

Då jag är ett  stor fan av BBQ och matlagning så ska jag försöka mig på att röka färsk chili (Chipotle). Det finns en liten kall röknings låda att ställa i en klotgrill att köpa men jag ska bygga mig en egen enkel rökgenerator (finns att köpa på nätet från USA om man vill)

I enkla drag så går det hela till så här:

 

Jag tar ett rör av metall som är 25 cm långt och 62 mm. i diameter med ett avtagbart lock i båda ändar. Det undre locket har 4 st. lufthål för att ge syre till glöden.

Jag har en rökpipa i överkant på röret 3 cm ner från toppen och en luftpipa mitt emot där man kopplar på tilluft från en liten akvarieluftpump med variabel hastighet så man kan reglera lufttrycket.

1 cm ifrån botten på röret sitter ett finmaskigt stålnät så att inte rökspånen täpper till lufthålen i bottenlocket.

Hur funkar den då?

Jo man tar av locket i toppen fyller på med rök spån/flis sätter i luftpipan i hålet och startar luftpumpen. Sedan tar man bort bottenlocket och tänder flisen med en butan brännare eller liknande. När glöden tagit sig och det ryker i toppen av röret så sätter man på det undre locket och det övre, då kommer röken ut genom rökpipan.

Tilluften från akvariepumpen skapar en luftström som suger luft från de 4 lufthålen i bottenlocket som i sin tur ger syre till glöden samt trycker ut röken genom rökpipan.

Nu är det bara att sätta in rökpipan i en behållare som kan vara en enkel pappkartong eller en mera avancerat byggd behållare där man har sin delade eller hela chilin på ett galler eller uppträda på en ståltråd eller liknande och se till att man håller en låg temperatur, man kan kall röka i temperaturer mellan 10°C – 32°C men idealet ska vara 24°C – 26°C. Det kan ta 4 till 10 timmar att röka dem.

Jag kommer att lägga upp bilder på mitt bygge och berätta hur det går än så länge har jag bara fixat alla delar?

 

13 Responses to Smoke generator 1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.