Bladlöss på chiliplantor vid vinterförvaring!


När man vinterförvarar sina växter så är det ganska ofta som de angrips av t.ex. löss. Plantorna är mycket mer mottagliga för löss när de är stressade och de blir de flesta plantorna när de får byta miljö till mindre ljus, värme, vatten m.m.

Det är mycket viktig att man hela tiden kollar sina övervintrande plantor, lyft på bladen titta på undersidan, nya skott som plantan sätter brukar vara ett ställe där lössen trivs. Om man ser små vita flagor som är lössens hudömsningar på plantas blad m.m så brukar det vara ett tecken på att löss finns men de kan vara svåra att upptäcka.

Även jag som är ganska noga med att kolla mina plantor brukar drabbas av dessa små gröna eller svarta jävlar, men de går att ta död på dem och även förebygga med i första hand så tar man helt sonika och klämmer ihjäl dem. I många fall så räcker inte denna behandling och då får man ta till såpspritslösning.

Jag blandar min såpsprit så här. (1 dl grön/gul såpa 1dl T-sprit och 2,5 liter vatten. Lös såpan i varmt vatten, låt allt svalna och tillsätt T-sprit.) Häll allt i en pumpflaska eller liknande. Spraya morgon och kväll första gången vänta någon dag eller 2, kolla plantorna noga. Finns det inga löss kvar så spraya 1 ggr i vecka i förebyggande syfte men en svagare lösning, blanda den lösning du har med en del vatten till.

Hjälper inte detta får du använda “Natria Pyrsol” som är godkänt för ätliga växter. Natria Pyrsol finns som en lösning som man själv blandar med vatten och en färdigblandad lösning i sprayflaska.

Obs: Det finns många andra medel mot löss m.m. men kolla noga så du inte använder ett medel som inte får användas på ätliga växter, använder du ett sådant medel så kan du inte använda dina chilifrukter till något, inte ens till att torka dem utan allt måste slängas!

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

10 Responses to Bladlöss på chiliplantor vid vinterförvaring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.