Belysningstid vid vinterförvaring av chiliplantor!

Jag får många frågor angående belysningstid vid vinterförvaring så här kommer en liten vägledning.

 

 

 

Belysningstiden vid vinterförvaring beror på vilken temperatur man har när man förvarar sina chiliplantor. Vid lägre temperatur klarar sig chiliplantorna med en kortare belysnings tid. Vid rumstemperatur 20 – 25 grader vilar inte chiliplantorna alls och behöver då en belysning på minst 12 – 16 timmar/dygn. Förvarar man sina plantor vid en temperatur på 15 – 18 grader så vilar chiliplantan mer eller mindre och då kan det räcka med 8 – 10 timmars belysning/dygn. En förutsättning är förstås att man har rätt belysningskälla för växter.

Det är svårt att ange belysningstiden exakt utan man får själv lära sig genom att se på sina plantor. Vid ljusbrist så får plantan gula blad och gröna blad kan falla av men det kan även bero på ojämn bevattning eller för mycket vatten. Så det är viktigt att man vattnar rätt. Vid lägre temperatur så vattnar man sparsamt 1 till 2 ggr. var 14 dag. Vid rumstemperatur kräver plantorna mera vatten så då får man vattna oftare samt även ge dem lite näring då och då.

Mörker behövs, plantorna måste få vila !

chiliplantor behöver en cykel som innehåller både aktivitet och vila. Perioder av aktivitet är när plantan utsätts för ljus (fotoperioder) och viloperioder är när växten är i mörker och inte utför fotosyntes. De mörka perioderna är lika viktiga som de ljusa perioderna. Längden av mörker påverkar direkt tillväxt, blomning m.m.

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Belysningstid vid vinterförvaring av chiliplantor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.