Även chiliplantorna behöver friseras ibland!

På grund av att det blir kortare dagar och mindre ljus för chiliplantorna så gör de allt för att fånga ljuset och skjuter iväg sina grenar, dessa ut stickare klipper jag av så plantorna får lite mera energi att lägga på frukterna.

När jag ändå håller på och friserar mina plantor så passar jag på att ta några sticklingar. Hur jag gör kan du se här. Sticklingar

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Även chiliplantorna behöver friseras ibland!

 1. Johannes Petrone says:

  Riktigt härlig och informativ sida. Det är första året jag odlar något och märkt att det här med chili är riktigt skoj så det blir att fokusera på det framöver. Tack för all info! Vad har du för planer för vintern när det kommer till uppdragning och övervintring?

  //Johannes

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Johannes!
   I vinter ska jag nog bara övervintra 3 – 4 plantor så det blir sorterna Fatalii Jigsaw, Carolina Reaper och sedan mina Dorset Naga. När det gäller uppdrivningen av ny plantor så håller jag på nu och bygger hyllor där jag kommer driva upp mina små plantor som kommer att få stå på själv bevattnings brickor. När det gäller sorterna till odlingen 2014 har jag inte bestämt mig än men några ny heta sorter kommer det att bli.

   • Johannes Petrone says:

    Skoj! Ser fram emot uppdateringar. Har själv byggt ett litet mini-växthus (0,6×1,5×1,0m) för lite vinterunderhållning/uppdrivning som just nu står på gästsängen (till min sambos förtvivlan). Belyses för närvarande av 6x36W (T8) samt ett par LE. Jag tänkte se om jag inte kan få några frukter under det i vinter samt driva upp lite chilis till nästa år.

    Jag har en fråga som jag inte hittat svar på på nätet som du kanske kan svara på. Många av de capsicum som jag drivit upp under lamporna de senaste månaderna ser fina ut bortsett från ett par stycken som har verkat stanna upp i växten samt bildar blommor (de är endast runt 5cm höga!). De är av sorten Apache och odlade från frön som jag tagit från ett par frukter på en planta jag köpte i våras. Jag har svårt att tro att det är brist på ljus som är förklaringen (runt 15’000 lux vid plantorna) eller temperatur (22 på dagen, runt 19 på natten). Har du några funderingar?

    Ha det bra!

    //Johannes

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Johannes!
     Du kommer nog att få frukter under vintern bara att ge dem värme, ljus och näring samt skaka dem eller pollinera dem för hand. När det gäller dina små plantor som stannat i växten samt att de blommar, ta bort alla blommor då lägger växten mera energi på att växa sig större. Kolla så att inte krukan är genomrotad för då får du byta till större kruka. Förhållandet mellan det som är under jord och det som är över har med varandra att göra så ju större kruka ju mera tillväxt kan man få på det som är både över och under jord. Ge även dina plantor en giva extra Kväve (N) det gynnar tillväxten.

     • Johannes Petrone says:

      Tack för tipsen Stig! De är i relativt stora krukor så problemet ligger nog inte där. Men jag har tagit bort de små stackars blommorna/knopparna så hoppas de får lite fart de kommande veckorna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.