Prova di 3 “diversi” LED växtlampor

Håll med om att detta med växtljus är en djungel! Belysning för odling, belysning för prydnadsväxter, belysning för övervintring.

Vad är skillnaden? När man frågar varför det finns så många olika lampor som får man till svar att de är speciellt anpassade just för t.ex odling, övervintring osv. Ok vad gör jag då jo man köper in 3 olika lampor anpassade för odling, övervintring, och prydnadsväxter och testar för att se vad skillnaden blir om man odlar under alla dessa 3 lampor som alla ska vara anpassade just för en specifik funktion.

Ja i princip är det ingen skillnad alls för växterna, det växer lika bra under alla 3 lamporna. Den enda skillnaden är hur vi människor uppfattar ljuset och om det är viktigt så köper man den lampan som man tycker ger det mest behagliga ljuset ljust för dig för växterna bryr sig ej.

Alla 3 lamporna innehåller vitt ljus som bas sedan har man satt till röda och blåa dioder i olika kombinationer.

När det gäller hur bra lamporna är så är de helt ok för att belysa sina småttingar med eller
1 A 2 lite större växter. Att en 20 watts lampa skulle klara av att belysa 1 kvadrat meter
med gott tillväxtresultat (det står så i beskrivningen) är inte sant.

PS. Ska du köpa växtljus så var skeptisk och frågvis tro inte på allt som sägs och skrivs. Molte volte non sanno che stanno vendendo växtljus qualcosa su växtljus mi dispiace!

Questa voce è stata pubblicata in Coltivazione del peperoncino rosso. Aggiungi ai segnalibri il permalink.

10 Risposte a Prova di 3 “diversi” LED växtlampor

 1. Patrik dicono:

  Infallsenergin från solen i Sverige ligger väl på över 500W per m2 de flesta dagar misstänker jag beroende på väder, är det i dom trakterna man ska tänka sig när man letar lampa? Känns mycket visserligen, men vilken effekt fungerar per m2 tycker du?

  • Stig Häggkvist dicono:

   100W m2 är ett bra riktmärke vill man ösa på så är naturligtvis 200W m2 ännu bättre men 100W räcker bra för att dra upp chiliplantor

 2. Nils dicono:

  Ciao! Tack för bra sida! I en youtubevideo visade du en ledlampa med riktat ljus för att sätta högst upp i ett fönster. Perfekt när man odlar i lägenhet tänker jag men kan inte hitta någon sådan lampa när jag googlar. Vet du vad den heter eller var jag kan hitta den?

 3. Donald dicono:

  Just dessa lampor vart ju belagda med försäljningsförbud av Elsäkerhetsverket, någon som vet om det är hävt?
  https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/Forsaljningsforbud/vaxtlampa-avger-storningar/
  Man kan ju undra hur det är med kvaliteten i övrigt?

  • Stig Häggkvist dicono:

   Ciao! Ja det är hävt för länge sedan och alla lampor i serien är nu fixade och godkända

 4. Nick dicono:

  Äger själv 4 stycken av dessa lampor (grow versionen, 10w). Fungerar utmärkt för mina 3 plantor och de har vuxit galet mycket. Rekommenderar dessa starkt!

 5. Helena dicono:

  Ciao!
  Jag har precis tänkt klicka hem en sån Primula Grow 10W. Jag har mina frösådder i två stora söderfönster och tänkte främst ha denna växtlampa i ett av fönstren över tomat-, Peperoni- och broccoliplantorna som extra belysning när inte solen skiner/räcker till. Och sen använda samma lampa för att övervintra citronträdet i garaget. Låter det rimligt tycker du? Eller finns det något bättre/billigare alternativ till detta?

  Ska väl säga att mina ögon också är väldigt känsliga för starkt ljus.. känner mig därför inte sugen på en stark vit lysrörsarmatur i vardagsrummet.
  Tänkte att denna lampa är bättre..

Lasciare una risposta

Il tuo indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito utilizza Akismet per ridurre lo spam. Imparare come viene elaborati i dati di commento.