Smoke generator 1.

Då jag är ett stor fan av BBQ och matlagning så ska jag försöka mig på att röka färsk chili (Chipotle). Det finns en liten kall röknings låda att ställa i en klotgrill att köpa men jag ska bygga mig en egen enkel rökgenerator (finns att köpa på nätet från USA om man vill)

I enkla drag så går det hela till så här:

 

Jag tar ett rör av metall som är 25 cm långt och 62 mm. i diameter med ett avtagbart lock i båda ändar. Det undre locket har 4 st. lufthål för att ge syre till glöden.

Jag har en rökpipa i överkant på röret 3 cm ner från toppen och en luftpipa mitt emot där man kopplar på tilluft från en liten akvarieluftpump med variabel hastighet så man kan reglera lufttrycket.

1 cm ifrån botten på röret sitter ett finmaskigt stålnät så att inte rökspånen täpper till lufthålen i bottenlocket.

Hur funkar den då?

Jo man tar av locket i toppen fyller på med rök spån/flis sätter i luftpipan i hålet och startar luftpumpen. Sedan tar man bort bottenlocket och tänder flisen med en butan brännare eller liknande. När glöden tagit sig och det ryker i toppen av röret så sätter man på det undre locket och det övre, då kommer röken ut genom rökpipan.

Tilluften från akvariepumpen skapar en luftström som suger luft från de 4 lufthålen i bottenlocket som i sin tur ger syre till glöden samt trycker ut röken genom rökpipan.

Nu är det bara att sätta in rökpipan i en behållare som kan vara en enkel pappkartong eller en mera avancerat byggd behållare där man har sin delade eller hela chilin på ett galler eller uppträda på en ståltråd eller liknande och se till att man håller en låg temperatur, man kan kall röka i temperaturer mellan 10°C – 32°C men idealet ska vara 24°C – 26°C. Det kan ta 4 till 10 timmar att röka dem.

Jag kommer att lägga upp bilder på mitt bygge och berätta hur det går än så länge har jag bara fixat alla delar?

 

13 Responses to Smoke generator 1.

 1. Niklas says:

  Hej jag blev mycket nyfiken på din rök 🙂 funkar den bra jag tänkte hur länge man kan röka med den och så?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Niklas! Den funkar bra och tiden beror på hur mycket luft man drar på via akvariepumpen men mellan 2 – 5 timmar med en fyllning har jag klarat när jag rökt. Har för övrigt en ny modell som är enklare, den är färdig men ej testad ännu.

   • niklas tandlund says:

    hej men det låter ju som ganska lagom 🙂
    men det jag reagerade på var alla som jag hittat på internet ser ut som din men röret i botten men nu blev jag ju mer nyfiken på din version 2
    du råkar inte ha någon ritning på den ?
    för jag tänkte börja bygget på jobbet nu så man har något vettigt att göra 🙂
    mvh niklas

 2. Jimmy says:

  Vad lustigt jag snubblade över din sida förra veckan , nu fungerar den så nu har jag tittat igenom alla projekt.
  Förra månaden byggde jag min egen lågenergi lampa liknande din med 2st 30w i fast lite mindre dom sitter offcentrum så att säga.
  byggt egen armatur med 4st t8 med hagen sunglo reflektorer och hör och häpna förra året eller förrförra kommer inte exakt ihåg byggde jag en varm/kallrök med en liten annan design på rökgeneratorn är vi släkt eller bara ett sjukt sammanträffande haha ??!!
  http://www.youtube.com/watch?v=wx80RkLxdRA&list=UUAk_z-RRBgPkS4O74lG98UQ&index=22

 3. Stig Häggkvist says:

  Hej Jimmy!
  Ja ibland så händer det märkliga saker! Jag har en variant till som jag byggt som liknar din men den har jag inte lagt upp än då jag inte testat den fullt ut. Jag har byggt den helt i rostfritt och jag kommer att lägga upp den i vår då jag kört igång den. Det var kul att se din film.

 4. Mats says:

  Funderar på vilken kapacitet du har på akvariepumpen, själv prövade jag en på 150 l/h. Det smakade brandrök om det jag grillade. Undrar om jag ska ha en större pump?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Ja eller så byter du spån för det är skillnad på de olika rök spånen då de ger olika karaktär.

 5. Arne Lindberg says:

  Hej Stig
  Jag skall bygga en rökgenerator till min röklåda har du ritning på din senaste.

  Arne.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! har ingen måttsatt ritning men en skiss. Man kan själv måttsätta beroende på hur stor man vill ha den.

   • Claes Hydén says:

    Hej! Är på g att bygga en rökgenerator. Tacksam om du skickar din skiss.

    Med vänlig hälsning
    Claes Hydén

    • Stig Häggkvist says:

     Hej! Jag mailar den skiss jag har på min nya smoker 🙂

     • Johan says:

      Varför inte lägga upp skissen? Jag håller också på att klura på den optimala och enkla rökgeneratorn och hittar många varianter på nätet men ingen som verkar tillräckligt,,, optimal. Annars får du gärna maila mig också en skiss på ditt senaste alster.

     • Stig Häggkvist says:

      Hej! Ska leta reda på ritning/skiss och lägga upp den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.