Bygg en plant station i trä till dina chiliplantor!

Det är många som frågat mig om hur man bygger en enkel ställning med belysning för sina chiliplantor .

Alla har kan ju inte svetsa eller vill inte betala för att få det fixat så här kommer en enkel beskrivning på hur man gör en ställning men hjälp av några träreglar och en spånskiva.

När man beräknar storleken på ställningen så får man utgå från den ljusarmatur man ska använda, i detta exempel har jag använt mig av en 120 cm lång armatur med 2 lysrör.

  • Börja med att såga till en bottenplatta mått 140x50cm av spånskiva eller liknande, enklast är att be er lokala trävaruhandel såga till den när ni köper den, de brukar alltid ha spill-bitar stående i något hörn. Sedan så sågar man till de två stolparna, jag har använt virke med dimensionen 45 x 70 m.m. längd 150 cm. Sedan så behöver vi en överliggare som ska vila uppe på stolparna av samma virke som stolparna, längd 140 cm. För att allt ska bli stabilt så har jag satt stöttor på ena sidan av varje stolpe, se bild. Man kan också göra enkla sneda strävor, istället för min konstruktion för att stabilisera stolparna.
  • På undersidan av bottenplattan sätter man fast 6 st klotsar som får fungera som små möbel ben eller om man vill att den ska vara lätt att flytta på så skruvar man fast möbelhjul, finns i olika dimensioner och utförande.
  • Skruva fast stolparna på bottenplattan underifrån, fäst stöttorna i stolparna och bottenplattan. Skruva fast överliggaren på de båda stolparna. Sätt fast 2 st. krokar på undersidan av överliggaren, där ska lysrörsarmaturen hänga i kedjor så att det går att höja och sänka belysningen.

Ja det var allt nu är den klar för att användas!

Priskalkyl utan belysning.

Reglar 80:- spånskiva 30:- skruv 20:- Kedja 40:- totalt: 170:-

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bygg en plant station i trä till dina chiliplantor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.