Bladlöss på små chiliplantor är ett jäkla otyg!

Som hobby odlare av chilipeppar så måste man se till sina plantor varje dag. Har man dessutom som jag övervintrande plantor i samma lokal så får man räkna med att en och annan lus kommer att försöka invadera de små spröda plantorna.


För att hålla lössen i schack så kollar jag igenom mina plantor minst 3 -4 ggr/veckan för att se till så alla mår bra och inte drabbats av någon ohyra m.m. och då räcker det inte att bara slå ett getöga på småttingarna utan man får helt enkelt lyfta upp varje planta och kolla igenom dem noga. Ett tecken på att det finns löss är om man ser de vita hudflagorna som de lämnar efter sig.

För att undvika några större lusangrepp så sprayar jag mina små och stora plantor i förebyggande syfte 1 ggr/veckan med såpsprit, jag blandar en mild lösning så här: En matsked (20 ml.) såpa och En Tesked (5 ml.) T-röd i 1 liter vatten. Spraya plantorna med en fin dimma, undvik att spraya på jorden, lite kommer det även där men det brukar inte orsaka några problem.

Har man inga övervintrande plantor i samma lokal som sina små chiliplantor och inte har några problem med löss så finns det ingen anledning att såpspritsbehandla plantorna nu men när man ställer ut dem i växthus eller på annan plats utomhus så är det bra att behandla dem i förebyggande syfte med mild såpspritslösning för att slippa lusangrepp.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.