Toppa chiliplantor en liten repris!


Jag har skrivit om just detta med toppning förut men här kommer en mera utförligt beskrivning. Plantan på bilderna är toppad en gång och har förgrenat sig i två stammar som nu ränt i väg igen så jag toppar den en andra gång.

När ska man toppa sina chiliplantor är beroende på sort och dess växtsätt. Vissa chilisorter är högväxande, vissa sorter är mera som låga buskar så är man osäker på hur just den chilisort man har växer så får man vänta med att toppa den till den är ca 15 – 25 cm hög. De sorter som jag brukar toppa är vissa sorter av C.annuum och C.baccatum. De flesta C.chinense brukar inte behöva toppas.

Var ska man knippsa av sin planta? Jag brukar knipsa av vid den andra eller tredje bladparet beroende på hur plantan ser ut. Det brukar inte va så viktigt utan hur jag än gör så brukar det bli bra i slutändan. Ta en sax och klipp av på ett lämpligt ställe. Tänk på att de flesta chiliplantor som man toppar blommar senare och ger då frukt senare på året.

För att få fina och “breda” chiliplantor så måste man ge de unga plantorna så mycket ljus som möjligt det är nr.1. En chiliplanta som står för mörkt kommer att söka sig mot ljuset och bli lång och gänglig.

Tänk på att om du ska få fina stora chiliplantor så är också kruklans volym samt naturligtvis hur den behandlas (näring och jämn bevattning och ljus) som styr tillväxten och hur plantan utvecklas. Jag brukar ge kväverik gödning först (Hönsgödsel) som jag grundar kruorna med – det ger tillväxt, och sedan övergår jag till Biobakt Tomat och Chilifocus m.m. i ett senare skede.

“Hönsgödsel ger snabb näring med mycket kväve d v s mer tillväxt av blad och grenverk”

“Ko och hästgödsel är långsammare  och ger en bra mullhalt till jorden”

I år ska jag även testa “Grottmans Bat Guano” som är ett helt naturligt ekologiskt gödningsmedel fritt ifrån tillsatser. Gödningsmedlet är fullproppat med kväve, fosfor och nitrater. Finns att köpa och läsa om här.  “Grottmans Bat Guano”

Ja det blev lite av varje i detta inlägg men jag hoppas att ni som ställt frågor om just toppning av plantor även får nytta av det!

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Toppa chiliplantor en liten repris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.