Har man tålamod så kommer belöningen i höst!

temprundNär man kan sätta ut sina chiliplantor i ej uppvärmda utrymmen beror både på sort och vad man vill uppnå med sin odling. Många Capsicum chinense är mycket känsliga och man kan faktiskt förlora hela chiliskörden om man har otur. Jag för min del tycker att man ska vänta tills runt midsommar när risken för nattfrost inte är så stor. Enligt mig så kan man tjäna ganska mycket på att vänta och låta plantorna växa vidare inomhus i värmen.

 


Här kommer lite fakta och vad som kan hända vid olika temperaturer.

Chili är en värmekrävande växt och en bra odlingstemperatur är mellan 20 – 25 grader.

För optimal vegetativ tillväxt och bra fruktutveckling är det viktigt att undvika stora temperaturskillnader mellan dag och nattemperatur. Det är vanligt med blomavfall vid
stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

Vid en lufttemperatur under 18 ºC och över 35 ºC försämras produktionen av blad och frukt. vid temperaturer över 25 ºC är risken stor att plantorna stöter bort blomknoppar och fruktkart.

Jordtemperaturer under 15 ºC leder till sämre tillväxt och även till blomfall.

Många chilisorter skadas redan vid en lufttemperatur under 13 grader och tillväxten upphör helt vid jordtemperaturer under 10 ºC och över 35 ºC.

Vid en lufttemperatur under 10 ºC så kan vissa sorter få så stora skador att den inte överlever

Ps. Här i sverige får vi naturligtvis räkna med att få vissa perioder även under sommaren med för chiliplantor låga temperaturer men det brukar bara vara tillfälliga dippar så det ska inte ha någon större betydelse om inte den låga temperaturen blir långvarig. Jag brukar täcka över mina plantor med fiberduk eller dyrligt om det varnas för låg natt temp.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.